Možná jste v září zahlédli  v centru Plzně fotbalistu Pavla Horvátha za volantem popelářského vozu. Ne, nešálil vás zrak. Bývalý kapitán plzeňské Viktorky opravdu vyměnil fotbalový míč za popelářskou vestu. Naštěstí jen dočasně. Hraje totiž v novém filmu Decibely lásky.

A role to není malá, Horváth hraje kamaráda hlavní postavy, oba spolu jezdí na popelářském voze. „Věděl jsem, že pro tu roli je potřeba člověk s komickým talentem a na Pavla jsem při psaní scénáře od počátku myslel, jen jsem se poněkud ostýchal ho s tou nabídkou kontaktovat," říká autor scénáře a režisér Miloslav Halík. A Pavel Horváth přiznává, že si zpočátku myslel, že jde o žert. Až když mu zavolal režisér a následně i Rudolf Hrušínský nejmladší, došlo mu, že to myslí vážně.

Horváthova role ve snímku s písničkami Michala Davida zahrnuje i pěvecký part, zpěv si ostatně už vyzkoušel s Petrem Jandou na vyhlašování Fotbalisty roku a také s kapelou Kabát. Mnohem náročnější pro něj proto bylo řízení velkého popelářského vozu v centru Plzně za plného provozu. „Když jsem do toho sedl poprvé, byl jsem si jistý, že očešu všechna auta v blízkém okolí. Nakonec to ale dobře dopadlo a nikoho jsem nenaboural. Celkově jsem si natáčení užíval, moc mě to bavilo. Když jsem viděl, že i skuteční herci to někdy zkazí, tak mě opustila i tréma," přiznává Horváth. Spokojeni s jeho výkonem byli i tvůrci, proto mu dokonce roli rozšířili.

Režisér o něm říká, že je typ 'formanovského naturščika', který dokáže překonat nejsmělejší očekávání. „Pavel je vtipný, chytrý, intelektuálně na výši, dokáže pohotově reagovat a improvizovat," chválí Horvátha Halík. Navzdory chvále ale trenér Horváth o změně profese neuvažuje a zůstane i dál u fotbalu.

Premiéra filmu Decibely lásky je naplánována na 11. února příštího roku.