Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku se bude v letošním roce ucházet o téměř milionovou dotaci, aby bylo možné pokračovat v záchraně nejcennějšího jihoplzeňského souboru soch.

Jde o díla Lazara Widemanna, které zdobily ohradní zeď kostela sv. Václava v Žinkovech. Zdobily ji proto, že se je už před dvěma lety podařilo ze zdi sejmout a uložit v improvizovaném lapidáriu, kterým se stala blízká kaple. V ní teď čtyři světci čekají na restaurátory.

Socha sv. Theodora, nejcennější socha celého žinkovského souboru s vlastnoruční signaturou a datací autora na zadní straněDotaci chce místní akční skupina získat od ministerstva kultury. „Poté, co se sochy podařilo sejmout a zpevnit, by se letos mělo začít s doděláváním toho, co jim chybí, například s dotvářením končetin. Tento rok bude potřeba jeden milion a 35 tisíc korun," uvedl manažer místní akční skupiny Pavel Motejzík.

Na světce Teklu, Notburgu, Theodora a Vendelína se mohou lidé do lapidária přijít po předchozí domluvě podívat. Zůstanou tam i po zrestaurování. „Na zeď už se vrátí maximálně jejich repliky, které bychom v budoucnu rádi nechali vyrobit, ale teď to není priorita. Hlavní je záchrana originálů," pokračuje manažer, kterého těší, že práce pokračují: „Je to díky podpoře kraje, ministerstva i dalších."

Restaurování soch však letos určitě neskončí – celkem je na ně potřeba tří milionů korun, takže přinejmenším ještě v roce 2017 bude pokračovat.

Spolu se sochami by se letos měla oprav dočkat také zeď, na níž stály a na které zbyla další Widemannova díla, která byla ve stavu o něco lepším a dala se opravit bez sejmutí – světci Jan a Pavel nebo kamenné vázy.

Lazar Widemann se narodil roku 1697 v Plzni a zemřel v roce 1768. V západočeské metropoli najdete jeho díla například na Saském mostě (sv. Jan Nepomucký, sv. Jan Sarkander a sv. Juda Tadeáš).