Měl by být Václav Šlajs hejtmanem?
Hlasujte v anketě.

Autorům vadí jeho komunistická minulost a úzké sepětí s režimem. Šlajs tvrdí, že nic špatného neudělal a neměl by být za svou minulost perzekvován.

„Nechceme v čele kraje člověka s takovým morálním profilem," říká za organizátory Petr Vaněk. Dopis krajským zastupitelům vznikl na základě informace, že by Milana Chovance měl nahradit jeho první náměstek Václav Šlajs, který byl mnoho let politickým důstojníkem armády a tzv. politrukem.

„Pokud pan Šlajs dělá dobře prvního náměstka, nevím, proč by neměl mít ambici na hejtmana," prohlásil minulý týden v rozhovoru pro Deník Milan Chovanec, který se stal poslancem a na post hejtmana rezignuje 9. prosince na jednání zastupitelů. Právě ti by poté měli zvolit jeho nástupce.

„Je nám jasné, že se o něm bude rozhodovat předem, proto jsme s dopisem nečekali," vysvětluje Vaněk. Pod dopis adresovaný zastupitelů s výjimkou KSČM se podepsali ještě studentka FAMU Kristýna Hněvsová, středoškolská učitelka Monika Stehlíková, výtvarnice a signatářka Charty 77 Silvestra Chnápková a vysokoškolští učitelé Tomáš Hirt a Radek Kodera.

Aktivitu občanů vítá předseda zastupitelského klubu ODS Jiří Pospíšil. „Václav Šlajs je ideálním kandidátem koalice ČSSD a KSČM. Bude skvělým svorníkem, když má zkušenosti z obou stran," říká ironicky Pospíšil. Kromě aktivní komunistické minulosti mu na Šlajsovi vadí i jeho výsledky v hospodaření kraje. „Finanční kondice se za dobu, kdy za ni má odpovědnost, zhoršila. On není úspěšným politikem," upozorňuje.

Hned poté, co byl dopis vyvěšen na webu, začal se šířit e-mailem i po sociálních sítích a podpisy přibývají každou hodinu. „Zájem mě překvapil. Podepisují se nejen mladí, ale i lidé mezi 60 a 70 lety. Ti pak občas volají a chtějí poradit po technické stránce," říká Vaněk. Dodal, že nemá přesný cíl, kolik podpisů by chtěl sesbírat. Až se bude blížit termín jednání, znovu rozešle znění dopisu i s aktuálním počtem podpisů všem zastupitelům. A zástupci signatářů přijdou na jednání i osobně.

Na výsledek volby to ale zřejmě vliv mít nebude. „Ničeho nečestného jsem se nedopustil a nemám se za co stydět. Je to útok na svou osobu," říká totiž Václav Šlajs, který byl dlouhodobým členem KSČ a titul RSDr. získal na Vysoké škole politické v roce 1989.

Šlajs: Lidé mi říkají Václave, nedej se

Náměstek hejtmana Václav Šlajs považuje iniciativu za útok na svou osobu.

Co říkáte otevřeném dopisu s názvem nechceme politruka v čele Plzeňského kraje? Předpokládám, že už jste o této iniciativě slyšel.

Slyšel, posílá se i dětem 13 až 15 let. Vím to od studentů. Iniciativa vznikla na základě nepravdivých informací, kdy byly v médiích zveřejněny funkce, které jsem nikdy nezastával. Pak se to dalo do pohybu a že jsou v naší společnosti lidi, kteří nesouhlasí s komunisty, to je známé. Lidi, kteří dávají do oběhu petice, ti mě jako člověka neznají, nevědí, kdo jsem.

Autoři otevřeného dopisu už text opravili a vy nemůžete popřít, že jste byl mnoho let důstojníkem komunistické armády, předsedou útvarové organizace KSČ, vystudoval jste Vysokou školu politickou a lidově řečeno tím politrukem jste byl…

Byl jsem v armádě, zastával jsem funkce, které jsem zastával. Ale myslím, že není podstatné, jestli jsem pro lidi byl nebo nebyl politruk. Vyvíjí se teď zkrátka nějaká aktivita, já ji vnímám, vím, že společnost je rozpolcená. Ale myslím, že společnost trápí především současnost a budoucnost. Kdybych se dopustil nějakého nekalého, nemorálního jednání, tak bych v politice vůbec nebyl. Dvacet let jsem členem sociální demokracie, prošel jsem tolika prověrkami a lidi v sociální demokracii mě hodnotí podle toho, jaký jsem. Zatím tu důvěru mám. Vyhovuji i lustračnímu zákonu – jsem občan jako každý jiný a mám práva a povinnosti. Hlásím se k demokracii, dvacet let funguji na politické scéně, patnáct let ve veřejné sféře. Nevidím důvod, proč by občanu, který se identifikuje se současným režimem – pracuje pro něj, podporuje ho – bylo upíráno, aby zastával jakoukoli funkci. Nelze 24 let po změně pořád některým lidem říkat: ty to dělat nemůžeš. To pak není demokracie pro všechny.

Znamená to, že tahle iniciativa nemůže zvrátit vaše rozhodnutí kandidovat na post hejtmana, pokud nabídka přijde?

Iniciativa byla založena na nepřesných nepravdivých údajích, které se pak složitě vyvrací. V kraji je 460 tisíc voličů, tak uvidím, kolik lidí to podepíše. Ani nominaci žádnou nemám. Vytváří se tu nátlak na člověka, který není nominovaný. Je to účelové a bohužel i za peníze. Já vím, kdo to dělá.

Kdo to dělá? Kdo to platí?

Ne, to já nebudu komentovat. Je to účelové – dlouholetý politruk… To je stejné, jako když se o někom vypustí, že je pedofil. Toho se člověk těžko zbavuje.

Vnímáte to tedy jako útok na vaši osobu?

Ano, ničeho nečestného jsem se nedopustil. Stal jsem se členem KSČ v armádě, kde každý důstojník byl členem strany. Taková doba byla. Nemám se za co stydět. Nikdy mě nikdo na ulici nezastavil, aby mi řekl: ty jsi byl hajzl, protože jsi dělal to a to. Stejně jako běží tahle petice, tak mě zastavují lidé v okolí, kde bydlím, na ulici, kolegové i neznámí lidé a říkají mi: Pane Šlajsi nebo pane náměstku nebo Václave, nedej se, jsi slušnej člověk. Přece není možné, aby po 24 letech jsi byl perzekuovaný, když se chováš, jak se chováš. Ale já ještě ani nemám nominaci, takže dál povídat nebudu.

Na druhou stranu hejtman Milan Chovanec vás označil jako velmi pravděpodobného nástupce…

Oficiálně jsme se o tom nebavili. Sdělil mi pan hejtman, že pokud odejde, bude mě navrhovat na funkci hejtmana. Že vnímá, že momentálně z lidí, které zná, jsem nejschopnější, a že by bylo dobře, kdybych tu funkci dělal. Žádná diskuze v ČSSD ale zatím neproběhla.

Už je naplánované jednání o novém hejtmanovi?

Zatím ne, ale určitě to bude řešit předsednictvo krajské organizace, pak krajský výkonný výbor a ten se shodne na nějakém kandidátovi, kterého doporučí zastupitelskému klubu ČSSD. A ten pak někoho nominuje.

Otevřený dopis

Otevřený dopis nekomunistickým zastupitelkám a zastupitelům Plzeňského kraje

Vážené zastupitelky a zastupitelé Plzeňského kraje,

vaší pozornosti jistě neunikl návrh dosavadního hejtmana Milana Chovance, aby jej na jím uvolněném místě nahradil Václav Šlajs. Obracíme se na vás, kteří jste byli do zastupitelstva zvoleni za demokratické strany, s výzvou, abyste k takové volbě nepřispěli svým hlasem.

Václav Šlajs byl do roku 1989 členem KSČ a po dobu mnoha let i důstojníkem komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. Ještě v roce 1989 zdárně ukončil studium na Vysoké škole politické ÚV KSČ.

Jsme hluboce přesvědčeni, že takový člověk nepatří na tak vysokou a významnou pozici. V případě Václava Šlajse se nejedná o mladický omyl nebo krátkou koketerii s komunistickou stranou, ale o vědomé spojení dospělého života s aktivní službou diktatuře systematicky pošlapávající lidská i občanská práva a svobody. Zabraňte tomu, aby hodnoty, které Václav Šlajs svým životem symbolizuje, stanuly jeho prostřednictvím v čele Plzeňského kraje.

Obracíme se i na Vás, zastupitelky a zastupitelé z řad ČSSD. V krajské radě, kterou jste ustavili, spolupracuje demokratická levice představovaná vaší stranou s levicí protidemokratickou představovanou KSČM. Respektujeme tento stav jako výsledek voleb. Proto vás naléhavě vyzýváme: Zabraňte tomu, aby v čele vaší demokratické většiny v koalici stál člověk zosobňující stranu, jež sehrála velmi neblahou roli i v dějinách sociální demokracie. Jsme přesvědčeni, že mezi zastupitelkami a zastupiteli ČSSD najdete vhodné kandidáty s nepokřivenou morálkou.

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, věříme, že tento otevřený dopis budete mít na mysli, až budete hlasovat o člověku, který v následujících letech bude stát v čele našeho kraje.