Jenže záměrům vedení Úlic zatím stojí v cestě překážky. „Máme zpracovanou projektovou dokumentaci, ale nedaří se nám překonat veřejné mínění. Ne všichni starousedlíci jsou nakloněni změnám,“ uvedla starostka Úlic Vlasta Hornová.

Oč jde? Revitalizace naráží na odpor účastníků stavebního řízení. „Zadrhlo se nám to na požadavcích jedné z obyvatelek,“ konkretizovala starostka s tím, že obec nechala vypracovat v pořadí již druhý projekt, aby vyhověla jejím námitkám. Pokud ani v tomto případě obec neuspěje, hodlá spoléhat na rozhodnutí stavebního úřadu ve Městě Touškově a odboru dopravy Městského úřadu v Nýřanech. Ty s ohledem na oprávněnost nebo účelovost jejích námitek rozhodnou, jestli Úlicím vydat stavební povolení.

Oprava silnice ve středu obce je nutná, v jedné části se příjezdová cesta k návsi propadá. Na jiném místě zase řidiče trápí výtluky. I z toho důvodu obec přemýšlí, jak se zbavit kamionů, které v posledních letech na návsi parkují. Jde o auta zaměstnanců, kteří žijí v Úlicích a pracují u dopravních firem se sídlem mimo obec. „Zatím to řešíme domluvou, ale nevylučujeme osazení dopravních značek se zákazem vjezdu vozidel nad 10 tun,“ konstatovala Hornová.

Travnaté prostranství na návsi čekají sadové úpravy nebo vybudování odpočinkového koutu pro maminky s dětmi. V případě získání stavebního povolení obec vylepší svoje sídlo. „Opravíme zasedací místnost nebo knihovnu,“ sdělila Hornová s tím, že rekonstrukce nemine ani nevyhovující rozvody elektřiny.

Revitalizace návsi vyjde na šest milionů korun, oprava budovy obecního úřadu má spolknout pět milionů. Když Úlice nedostanou dotace, musí se spolehnout na vlastní rozpočet. „V tom případě bychom rekonstruovali po etapách,“ uvedla starostka.