Poněkud naivní muž se pokusil obelstít pojišťovnu tím, že si vymyslel vytopení domu. Pojišťovně nahlásil, že zapomněl uzavřít kohoutek, což způsobilo vytopení nemovitosti a škodu za 400 tisíc korun. Ke své smůle ale filuta nedokázal věrohodně vysvětlit, jak mohl za jeho přítomnosti kapající kohoutek vytopit dům. Při konfrontaci s detektivy pojišťovny nakonec prohlásil, že se zmýlil a že došlo k nedorozumění a sám požádal o uzavření pojistné události.

Tento příběh je jedním z pojistných podvodů, na který pojišťovny letos přišly. Podle statistik ubylo lidí, kteří od ledna do září v Plzeňském kraji nahlásili škody. „Jde o výrazný pokles, a to bezmála o třetinu," sdělila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Také pojišťovnu Allianz se pokusilo přelstít méně klientů. Počet prošetřovaných případů meziročně klesl ze 115 na 104. S vytopením svého plzeňského bytu to zkoušel jeden z podvodníků i na Allianz. „Škoda dosahovala 180 tisíc korun. Specialisté ale zjistili, že klientův byt podle zaslaných fotografií typově neodpovídá nemovitosti, ve které se měla škoda stát. Detektivové provedli šetření u dalších nájemníků na adrese klienta, kteří však žádný únik vody nezaznamenali," popsala mluvčí Allianz pojišťovny Jana Černá.

Mezi nejčastější podvody u obou pojišťoven stále patří pojištění aut. K nárůstu dochází u majetkového a odpovědnostního pojištění. „Trendem poslední doby je zvýšení počtu pokusů o pojistné podvody v úrazovém pojištění. S tím souvisí vědomé zapojení lékařů do páchání této trestné činnosti," řekla Buriánková. Stejný postřeh má i Allianz.

Účast lékařů na pojistném podvodu se prokáže ve čtvrtině případů. „V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se klient snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení a rehabilitace, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění," uvedl Michal Maierl z České pojišťovny.

Krajská čísla
Česká pojišťovna – odhalené podvody
1. 1. – 30. 9. 2014 22,7 milionu korun
1. 1. – 30. 9. 2015 15,3 milionu korun

Allianz – odhalené podvody a prošetřované případy
1. 1. – 30. 9. 2014 4,6 milionu Kč
1. 1. – 30. 9. 2015 8,6 milionu Kč
1. 1. – 30. 9. 2014 115 případů
1. 1. – 30. 9. 2015 104 případů