Parkovací dům, součást komplexu Plaza na plzeňském výstavišti, čeká už pátá změna projektu. Důvodem je nynější nález dětských hrobů v místech, kde má plánovaná stavba stát.

Projektový manažer společnosti Plaza Martin Kodrle ale tvrdí, že firma stihne stavbu postavit do konce roku. „Nalezením hrobů v samém závěru archeologického průzkumu se stavba parkovacího domu pochopitelně dostala do skluzu, ale já věřím, že dokážeme termín do půlky listopadu splnit. Do konce roku to bude určitě,“ tvrdí Kodrle.

Už na podzim minulého roku našli archeologové při předběžném průzkumu osm hrobových jam, u kterých byl předpoklad, že budou patřit k židovskému hřbitovu.

O nález se potom začaly intenzivně starat židovské organizace po celém světě, podrobnější průzkum poté zadala Plaza archeologům Západočeského muzea v Plzni.

Ti v polovině května nalezli další hroby. „Dětské hroby byly na okraji pohřebiště, což posiluje předpoklad, že jde o židovský hřbitov. Je to tak na 90 procent. Hroby už jsme zakryli, jsou pokryty signální geotextilií. Průzkum tím skončil,“ říká archeolog Jiří Orna.

Judaismus zakazuje přemisťování tělesných ostatků, proto památkáři nebudou moci tuto hypotézu jednoznačně potvrdit.

Stavba parkovacího domu se novým hrobům vyhne, u naleziště vznikne nejspíš pomníček, místo se může stát kulturní památkou. První návštěvníky chce Plaza přivítat v polovině listopadu, bez dostatečného počtu parkovacích míst se ale nákupní a zábavní komplex Plazy otevřít nemůže.

Podle informací Plzeňského deníku má investor zarezervován už přes 70 procent prodejních a komerčních ploch. V Plaze má být mimo jiné Hervis Sport, Takko a další obchody včetně supermarketu.