Výstavba bytů a bytových domů přináší obcím a městům na Plzeňsku peníze do rozpočtu. Samosprávy totiž dostávají za každého k trvalému pobytu přihlášeného obyvatele příspěvky z daní. Stěhování na venkov pro obce ale nese i rizika. V případě, že se lidé nenahlásí k trvalému pobytu, města pak z nich nemají peníze do pokladny.

Když nebudeme počítat Plzeň, kde se vloni dokončilo 325 bytů, tak nejvíce nemovitostí na Plzeňsku vyrostlo ve Městě Touškově, ve Zruči – Senci a v Dobřanech.

Za loňský rok stavebníci ve Městě Touškově dokončili 27 bytů a bytových domů. Podle starostky Ivety Zajíčkové je pozitivní, že se lidem v Touškově líbí a dělají z města dobré místo pro život. „Máme slušnou občanskou vybavenost. Je tu lékař, stomatolog, dětský lékař, obchody, dobrá dostupnost do Plzně, kde jsou lidé dříve, než kdyby cestovali z Lochotína," vyjmenovala klady Zajíčková.

Stavební boom

Stavební boom se ve Městě Touškově, kam jezdí MHD, hned tak nezastaví. Developeři prahnou po lokalitě mezi Kumberskou, Vlkýšskou a Malesickou ulicí. „Bude tam až 80 nových domků," sdělila starostka. Za Městem Touškov se umístila Zruč – Senec s 22 dokončenými byty. „Je to standard," okomentoval číslo starosta Miroslav Král.

Do Zruče nové obyvatele prý přitahují služby jako pošta, škola, školka, obchody a blízkost od Plzně. „Když se noví lidé nepřihlásí k trvalému pobytu, tak to pro nás znamená zvýšené náklady," dodal Král.

Ve Zruči probíhá výstavba bytů tím způsobem, že developeři zasíťují pozemky a následně je prodají. „Teď to vypadá, že budou i stavět. Domky jsou ale ještě na papíře," nevyloučil Král.

Oblíbené jsou i Dobřany

Vysoko se ve statistikách drží Dobřany, kde Český statistický úřad napočítal 19 dokončených bytů. Starosta Martin Sobotka v tom vidí tři pozitivní efekty. „Krátkodobě na výstavbě bytů vydělají místní firmy a lidé, kteří mají práci. Ze střednědobého hlediska více lidí znamená více služeb. Dlouhodobý efekt je v tom, že když tady lidé trvale žijí, tak za každého člověka dostáváme peníze z daní," zdůraznil Sobotka.

Stinná stránka je v tom, že se vylidňuje sídliště a lidé se v rámci města přesunují do novějších bytů a domů. „Byt na sídlišti pronajímají a nájemníci se střídají, což mění sociální klima. Podle statistiky trvale přihlášených na sídlišti ubývá, ale žije tam stále stejný počet lidí," konstatoval Sobotka.

V Plzni se loni dokončilo 325 bytů. Hodně se staví třeba v Křimicích. „Až se dostaví všechno, co má stavební povolení, budeme muset vyhlásit stop stav, protože pro další lidi by už nestačil vodovod. Budeme muset dělat přečerpávací stanici," řekl tajemník ÚMO Plzeň 5 Ladislav Plochý.