Sedět v dřevěných lavicích s rukama za zády, namáčet při psaní pero do kalamáře nebo klečet na hrachu. Děti se díky zážitkové výuce přesunou v čase a dozvědí se, jak se učilo před 100 lety. Originální program se přestěhoval z Národopisného muzea Plzeňska, pokračovat bude od března na statku Lüftnerka.

Za originálním nápadem stojí Markéta Formanová. Poctivě procházela dobové materiály a prohledávala archivní sbírky.

„Velký soubor mají v přerovském muzeu, kde jsem se hodně inspirovala. Chtěla jsem, aby zařízení třídy bylo skutečně autentické, takže některé pomůcky jsme nechali vyrobit. Jedná se tedy o věrnou kopii,“ uvedla ředitelka Muzea loutek.

Další exponáty jsou skutečně původní, jako například nástěnné zoologické a botanické obrazy či dřevěné lavice, jež pocházející ze školy v Hluboké u Žihle.

Zážitkových dílen se loni zúčastnilo asi 3000 žáků prvního stupně. Zájem byl tak velký, že muzeum muselo některé školy odmítnout. Interaktivní putovní výstava se naštěstí koncem minulého roku přesunula pouze o několik kilometrů dál, a to do prostor bývalé kovárny zoologické zahrady. Program tady začíná 15. března.

„Děti si během pětačtyřiceti minut vyzkoušejí základní předměty obecné školy, tedy čtení, psaní, počty a prvouku. Na konci všichni dostanou vysvědčení,“ řekla kurátorka Kateřina Misíková.

Vzdělávací program bude školám z celého Plzeňského kraje k dispozici každé úterý. „Ačkoli je výuka určena především pro děti prvního stupně, mohou k nám zavítat i starší žáci,“ sdělila. Expozice zde bude do konce roku. Pak ji pravděpodobně poskytne muzeum jinému městu.

Ilustrační foto
Rakovina prsu: ročně čtyři sta nových pacientek