„Ta aukce bude vlastně završením naší dvouleté práce, které tak dáme smysl," zve výtvarnice a členka Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti Jana Vacková, autorka projektu, do něhož se zapojilo téměř sedm desítek umělců z Plzně a okolí. Když s nápadem na začátku loňského roku přišla, mile ji překvapil zájem jejích kolegů z umělecké branže. Do malování se zapojili dokonce i slavní plzeňští rodáci Jiří Suchý a Jiří Slíva.

„Všem nám jde o společnou věc. Varhany v manětínském kostele jsou výjimečné tím, že se jako málokteré dochovaly v původní podobě, takže po opravě by měly znít stejně jako v době barokní," vysvětluje Vacková.

Vyvolávací cena jedné palety bude tři tisíce korun.

O záchranu varhan v manětínském hřbitovním kostele se již několik let snaží spolek Svět podle Jakuba manželů Roštíkových. Ti přišli s myšlenkou přivést barokní nástroj znovu k životu, a tak vznikl projekt Probuzení Barbořiných varhan. K malování po paletách Vackovou inspiroval známý projekt Zlínská klapka. „Pro Klapku jsem malovala a napadlo mě, že bychom něco podobného mohli udělat i v Plzni. Jako výtvarníka mě nadchlo ztvárňovat něco na nějaký předmět," popisuje Vacková.

„Věděla jsem, že to bude organizačně náročná akce, takže jsem oslovila sdružení Svět podle Jakuba, s nímž jsem spolupracovala už před třemi lety, takže k těm lidem mám plnou důvěru. Řekla jsem jim prostě, co mě napadlo, a jim se to zalíbilo," přibližuje Vacková.

Palety během roku ozdobily dohromady devět výstavních síní včetně samotného manětínského kostela. Vůbec prvně je lidé mohli vidět v plzeňském Domě hudby, výtvarná díla se objevila například i v katedrále svatého Bartoloměje v Plzni, v kostele Mariánské Týnici či v Centru Bavaria Bohemia v Schönsee.

Barbořiny varhany pocházejí z roku 1721. Dnes jsou ve špatném stavu, stejně jako celý kostel. Na záchranu varhan by podle Marka Roštíka bylo zapotřebí více než tři miliony korun. Do sbírky může přispět každý, transparentní účet má číslo: 2800493578/2010.