„Čeká tam na ni nový partner jménem Fanindra. Přes Velikonoce a první dvě dekády dubna je tedy poslední šance pozorovat Marušku v rodné zoologické zahradě s maminkou Manjulou," připomíná mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Pro zoo to bude velká změna, protože Maruška je jedním z nejpozoruhodnějších odchovů v minulosti a stala se miláčkem návštěvníků. Když se narodila 22. února 2014, její porod, první krůčky i pokroky mohli lidé sledovat přes internet. Při porodu vážila pouhých 55 kilogramů, při oslavě druhých narozenin už téměř 1100 kg. Je pravděpodobné, že se u ní projeví geny po otci 
Baabuovi a svou matku Manjulu přeroste.

Plzeňská zoo má ale naději na další odchov. Ošetřovatelé v současné době sbírají Manjulin trus, aby jej mohli poslat na rozbory Univerzitě veterinárního lékařství ve Vídni u profesora Franze Schwarzenbergera. „Výsledky budou do několika týdnů," potvrdil mluvčí Vobruba. Pokud bude Manjulina březost potvrzena, mládě by se mělo narodit v první třetině roku 2017.

V ČR se dosud narodila čtyři mláďata nosorožce indického, z nichž tři byla odchována. Maruška přišla na svět 17 let po samičce Nově ze Dvora Králové n. L. Trio Baabuu, Manjula a Maruška jsou jediní nosorožci indičtí v ČR v současnosti. Manjula přijela do Plzně v roce 2010 z rodného Berlína, Baabuu v roce 2011 vystřídal původně dovezeného Beniho, který místo něj zamířil do Chesteru.

Maruška s maminkou Manjulou na snímku z června 2014. Od té doby pořádně vyrostla, dnes už svou matku dorostla a váží více než tunu