Teď se vybírá zhotovitel a na začátku příštího roku se začne naostro. Plzeň chystá velký experiment, podle některých první svého druhu v republice. Od jara 2020 se má postupně strhnout 23 dosluhujících městských domů na Zátiší a na jejím místě pak postaví 18 domů se 183 byty. Třípodlažní objekty nabídnou lepší bydlení za nižší ceny především pro seniory, mladé rodiny a lidi s handicapem. Změní se i prostředí. „Počítá se s obchodem, hřištěm s prolézačkami, posezením i kanceláří pro sociálního pracovníka,“ vypočítává radní pro majetek David Šlouf.

PŘESNĚ NAMÍCHANÁ SMĚS

Hlavně se ale vymění osazenstvo. Z lokality za benzinkou se postupně vystěhovává přes 200 nájemníků. „Už teď jsou lidé ze 40 procent vystěhováni,“ upřesňuje radní. Město lidem, kteří platí řádně nájem, nabízí náhradní byt. Ti, co se budou chtít vrátit, mohou. „Zaznamenali jsme poptávku v tomto směru, ale jen v řádu jednotek,“ podotkl už dříve Šlouf. Staré zástavbě dlouhodobě hrozilo, že se stane sociálně vyloučenou lokalitou. Město to chce novým počinem změnit.

Do nových malometrážních bytů (32 46 metrů čtverečních) chce pustit namíchanou směs přesně specifikovaných skupin. „Přes 30 bytů by mohli dostat starousedlíci, kteří mají zájem zůstat a mají splněné všechny povinnosti vůči městu. Po 50 bytech si rozdělí senioři, mladé rodiny a handicapovaní; pro ně budou připravené bezbariérové jednotky,“ upřesňuje Šlouf.

Na projektu spolupracovalo město s odborníkem na tuto problematiku Luďkem Sýkorou z katedry sociální geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Podle něho musí město udržet stav, kdy v lokalitě nebudou bydlet více než čtyři desítky lidí pobírajících dávky. „O tom víme a chceme se tím pochopitelně řídit,“ reaguje Šlouf.

SPRÁVNÝ SMĚR, ALE 180 BYTŮ JE HODNĚ

Připravovanou pestrost chválí i Jakub Václavů, ředitel společnosti Ponton a muž, který dlouhodobě pracuje v místech ohrožených sociálním vyloučením. „Je to krok správným směrem. Jenom se trochu obávám velkého množství lidí, přece jen přes 180 bytů je dost. Úspěchu projektu uvěřím, až uvidím, jak si babička povídá s maminkou vezoucím kočárek,“ podotýká s nadsázkou.

Městu záleží i na poklidném soužití s okolními starousedlíky. „I proto jsme s nimi začali diskutovat už v březnu tohoto roku, abychom rozptýlili jejich případné obavy,“ doplňuje Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro sociální věci. Město má v rozpočtu na akci připraveno 400 milionů korun. Hotovo by mělo být v roce 2022.

Lucie Davídková, kronikářka obce Rochlov.
Do rochlovské kroniky kreslí pastelkami