Výměna karet
Vyměnit si Plzeňskou kartu musí od února 2015 až 198 tisíc jejích držitelů. Kromě dětí do 15 let, starobních důchodců a lidí s invaliditou 3. stupně s celoročním předplatným jízdného musí za výměnu zaplatit 170 korun. Výměna se týká karet vydaných v letech 2004-2011 a bude probíhat v etapách několik let. Jako první začaly výměny karet s čísly 1-4999, probíhají v únoru a v březnu. Čísla 5000-9999 se budou vyměňovat v březnu a dubnu, 10 000-14 999 v dubnu a květnu, 15 000-19 999 v květnu až červnu.  

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) rozložily celou akci do několika let, včera se začalo nejstaršími kartami. V únoru a v březnu se budou vyměňovat karty s čísly 1 až 4999. Ti, co mají kartu právě s těmito čísly, si musí podat žádost, formuláře má dopravní podnik ve svých zákaznických centrech nebo na internetu. Vyzvedávat si nové karty mohou držitelé ale jen v zákaznickém centru na Denisově nábřeží.

„K žádosti je potřeba ještě fotografie. Kdo si nepřinese svoji, může se nechat vyfotit na přepážce," řekl ředitel úseku Plzeňská karta Martin Chval. V případě výměny si podnik neúčtuje za fotku poplatek 25 korun, ten zaplatí jen ten, kdo žádá o novou Plzeňskou kartu. Nutný je také občanský průkaz nebo pas.

A také 170 korun, které PMDP za výměnu karty požadují. „Od poplatku jsou osvobozeni děti do 15 let, starobní důchodci a nejvíce postižení lidé s invaliditou třetího stupně," potvrdil náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL). Musí ale být v době výměny karty celoročními předplatiteli jízdného.

Podle Chvala dopravní podnik jedná s Českou spořitelnou o tom, že žádosti o výměnu karet by přijímaly i její pobočky, a to nejen v Plzni, ale i v jiných městech. Například lidé z Přeštic nebo jiných měst v okolí by kvůli tomu nemuseli do Plzně a vyřídili by žádost ve svém městě. Vyzvednout už hotovou kartu by si ale museli stejně v Plzni na Denisově nábřeží.

„Další možností, která by měla fungovat asi do dvou měsíců, je využití internetové služby Úřad bez čekání. Na ní by se lidé objednali do zákaznického centra na určitou hodinu a čas," dodal Chval.

Plzeňské městské dopravní podniky vydaly od roku 2004 téměř 280 tisíc Plzeňských karet. 198 tisíc z nich je určených k výměně, z toho 113 tisíc je aktivně využíváno v dopravě.

Nová Plzeňská karta má nový design, i když žlutá barva zůstala zachována. Zatímco současný typ karty se čte ´na šířku´, nová má údaje ve vertikální podobě.

Pro více informací navštivte www.plzenskakarta.cz nebo www.pmdp.cz.