Na letošek plánuje svoji zatím nejdelší cestu – na Sibiř, kde se nachází nejchladnější obydlené místo na světě. Je vzdálené 12 000 kilometrů.

„Cestu plánujeme s kamarádem na léto, do dvou měsíců se budeme muset z pracovních důvodů vrátit. Tomu jsme museli naši cestu přizpůsobit," vysvětlil Jiřinec. Jejich cesta bude směřovat nejprve do Moskvy. „Pokračovat budeme vlakem Bajkal-sko-amurskou magistrálou do Skovorvodina, poté pojedeme zase na motorce," popsal cestovatel. Zpáteční cestu plánují jen na motorce. „Cesta zpět nám zabere něco přes měsíc," vypočítal Jiřinec.

Cestovatelům se prý všechna zavazadla vejdou na motorku. „Vozím s sebou stan, pod kterým přespáváme, spacák, ale také jídlo a samozřejmě nářadí na motorku, kdyby došlo k nějaké poruše," vyjmenoval cestovatel, který si koupil motorku teprve před sedmi lety, ale cestování je jeho koníčkem od dvaceti let.

Na cestu se dvojice připravuje už teď. „Hlavně sháníme jízdenky na ruský vlak, protože je nelze zakoupit v Evropské unii. Pokud bychom je nesehnali, byla by to pro nás velká překážka; nemůžeme spoléhat na to, že si je koupíme až na místě. Pro osoby by to zřejmě nebyl problém, ale 
s motorkami ano," vysvětlil Jiřinec. Motorkáři si nakupují mapy a cestopisy dané oblasti. „Už rok sleduji počasí v ruské obci Ojmjakon na Sibiři, kam pojedeme. V současné době je tam minus 44 stupňů, v létě by tam mělo být mezi plus 15 a 20 stupni, doufáme," řekl s úsměvem cestovatel. Dvojice plánuje během výletu ujet asi 20 000 kilometrů.

V Rusku je prý problém 
s palivem. „Tam se netankuje, když je potřeba, ale když je to možné. Ujedete třeba jen sto kilometrů, ale pokud uvidíte pumpu, musíte dotankovat," uvedl Jiřinec. Na cestách prý denně ujede až 600 kilometrů. „Záleží na počasí a dalších okolnostech. Většinou vyjíždíme před devátou ranní. Vždy po dvou hodinách zastavíme na kávu nebo na jídlo," popsal motorkář, který vyráží na cesty sám, s manželkou nebo s kamarádem.