Vždy před Mikulášem usedá Plzeňan Tomáš Bursa do svého auta a začíná rozvážet čokoládové adventní kalendáře po klinikách po celé České republice. Pomáhat onkologicky nemocným dětem se rozhodl před čtyřmi lety, když se vyléčil z rakoviny.

„Na projektu jsem začal pracovat sám. Poté jsem oslovil pár úžasných lidí, kteří mi moc pomohli. Společně jsme vytvořili adventní kalendáře s motivy andělů. Kdyby se mi ty ošklivé dny nemoci měly znovu vrátit, tak ten čas, který jsem věnoval tomuto projektu, za to rozhodně stál,“ poděkoval na Základní škole Martina Luthera všem přítomným Bursa, autor projektu Veselé, láskou prosněžené Vánoce, který se koná pod hlavičkou Nadačního fondu Dobří lidé Česka.

Bursa prodělal rakovinu žaludku, který mu byl nakonec celý odebrán. „Vše, co se děje, se děje z nějakého důvodu. Už jsem si vědom toho, že každý nový den je výjimečný dar. Proto chci teď rozdávat radost co nejvíce dětem. S kolegy se vydáváme do Prahy, Ostravy, Brna, Olomouce, Litoměřic a Plzně, kde vysvětluji dětem, že když si něco přejí, je důležitá pokora, a že by měli říkat přeji si, prosím,a celý akt ještě něčím umocnit, třeba se dotknout země,“ popisuje Bursa.

Motiv kalendáře je každý rok jiný. Autorkou grafického návrhu je Jana Audesová. „Nakreslit kalendář mi obvykle trvá tak 14 dní. Když je ale fluidum, mám ho hotový i za dva dny. Letošní je kombinací andílků a zvířátek a měl by zobrazovat lásku,“ vysvětlila Audesová.

Inteligentní lampa, kde se dá připojit na Wi-Fi, dobít elektrické auto a mnoho dalšího
Chytré novinky Plzeň nechce