Jeden z nejčerstvějších případů se odehrál v Kozojedech. „Neznámý pachatel se vloupal do přístavku u jedné chaty, odkud odnesl elektrocentrálu a kabely, a také do sklepních prostor druhé chaty,“ řekl mluvčí severoplzeňských policistů Josef Aubrecht.

Podle něho by rekreanti měli dodržovat několik základních zásad. „V první řadě na chatách zbytečně nenechávat cenné věci, na to majitelé většinou doplácí. Chaty by také měli pokud možno kontrolovat, stačí když do oblasti přijede jeden člověk a třeba jen obejde domky sousedů,“ uvedl.

Příkladem toho, že se skladování cenných věcí nevyplácí, jsou dvě chaty v Mydlovarech. „Z jedné zmizela například motorová a elektrická pila, hliníkový žebřík, secesní lampa a tři vzduchové pušky, z druhé potom třeba čtyři zimní pneumatiky i s disky. Škoda se nakonec vyšplhala na 91 tisíc,“ dodal Aubrecht.

Ne vždy ale zlodějíčci míří do chat pro několikatisícový lup. „V době mezi 25. a 18. říjnem někdo v dobřanské oblasti Stará Vysoká vypáčil kůlnu, vzal z ní nářadí a s ním pak vniknul do chaty. Z té ale nic neukradl,“ uvedla mluvčí Policie Plzeň–jih Pavla Soukupová. Zloděj si na své přišel až v sousedním objektu. „Opět vniknul nejprve do kůlny a potom až do chaty. Odtud pak odnesl jen pár kožených pracovních rukavic. Větší škodu tedy způsobil dobýváním, než krádeží,“ dodala.

Na obou okresech budou policisté jako každý rok provádět i letos namátkové kontroly chatových oblastí a majitele chat o nich informovat letáky. O domky by se ale v první řadě prý měli starat rekreanti.