Kolik už jste za tu dobu udělali operací?

Letos 10. května uplynulo přesně 12 let, kdy byla v CJCHO nemocnice Privamed provedena první operace. Postupně se operativa rozšířila a stále rozšiřuje, takže na našem pracovišti už bylo provedeno téměř 20 000 výkonů v celkové či spinální anestezii a stovky drobných výkonů v lokální anestezii.

A jakých výkonů se tyto počty týkaly?

V rámci chirurgie centrum provádí především laparoskopické výkony – operace žlučníku, břišních kýl, diagnostické operace. Laparoskopické operace brániční kýly a refluxní nemoci jícnu, založení bandáže žaludku pro obezitu. Z klasických výkonů jsou to operace břišních kýl, operace varixů dolních končetin klasicky i moderní radiofrekvenční metodou (VNUS), operace hemoroidů klasicky i staplerovou metodou (Longo), operace řitních trhlin, píštělí a podobně. Od roku 2017 je v provozu mammologická poradna. Ortopedi provádějí hlavně artroskopické operace kolena, ramena, hlezna. Používají nejmodernější postupy a implantáty v operativě ramenního kloubu při operacích nejzávažnějších diagnóz, jako jsou například přerušení šlach tzv. rotátorové manžety a stabilizace ramena. Využívají nejaktuálnější a originální postupy při artroskopických plastikách kolenního kloubu. Z klasických výkonů jsou to především operace „tenisového“ či „oštěpařského“ lokte, operace karpálního tunelu, výkony v oblasti nohou – vbočené palce, operace plochonoží, operace deformit přednoží. Kromě těchto „velkých“ operací provádějí drobnější výkony v lokální anestezii – odstranění kožních a podkožních útvarů apod. Operace se dělají v celkové či spinální anestezii, výběr vhodného typu s nemocným vždy konzultuje anesteziolog. Důraz je kladen na kontrolu pooperační bolesti. Nemocní jsou po výkonu vybaveni základními léky a analgetiky a zůstávají i po propuštění v kontaktu s lékaři CJCHO.

Fakulta pedagogická ZČU. Ilustrační foto.
Zájem o studium učitelství na Fakultě pedagogické v Plzni výrazně roste

V čem je největší výhoda jednodenní chirurgie?

Naší hlavní předností je jednoduchost, rychlost, dlouhodobé zkušenosti, ochota a vstřícnost personálu. Mnohým pacientům na našem oddělení je často líto, že u nás pobývají pouze jednu noc.

Zajistíte i předoperační vyšetření, nebo se o ně klient musí postarat sám?

Nemocní jsou vyšetřeni na ambulancích našeho centra, před výkonem pak jeho anesteziologem. K operaci přicházejí ráno a ve stejný den se výkon uskuteční. Zhruba 99 procent nemocných je propuštěno následující den po operaci, někteří ještě téhož dne. Pouze necelé procento pobývalo na oddělení 2 až 3 dny. Nemocným centrum nabízí nadstandardní služby. Jsou objednáváni na určitou hodinu k vyšetření, čekací doby bez objednání jsou minimální. Nemocní si mohou vybrat nejvhodnější termín operačního výkonu, objednací doba je do čtyř týdnů, individuálně i dříve. To je na rozdíl od jiných zdravotnických zařízení, kde se čeká i několik měsíců, velmi krátká doba.

Kolik za tuhle péči zaplatí?

Naše zařízení je smluvním partnerem většiny zdravotních pojišťoven, tudíž je péče včetně operací hrazená ze zdravotního pojištění. Za vyšetření se hradí jen regulační poplatky jako v jiných zařízeních. Za hospitalizaci se vybírá jednorázový paušální poplatek 1 500 až 2 000 korun bez ohledu na počet dnů. Při tzv. krátkodobém pobytu, kdy pacient odchází domů ještě týž den operace, se platí poplatek pouze 500 až 1 000 korun.