VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyhlášené plzeňské restaurace změnily majitele

Plzeň - Potrefená Husa, Club PH+, Kozlovna Doubravka, Sokolovna Bolevec. Tyto plzeňské restaurace změnily v uplynulých dnech majitele.

8.7.2018 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv

Jedny z nejnavštěvovanějších podniků ve městě převzala od jejich zakladatele, společnosti Janák BROS., firma Red Castle Hospitality Group. Pod značkou HOSPODSKA buduje v Plzni novou síť restaurací a hospod.

Jednatel firmy Janák BROS. Jan Janák řekl, že jeho společnost se rozhodla odprodat restaurace především z toho důvodu, že do budoucna se hodlá plně soustředit hlavně na svůj kavárenský řetězec CrossCafe a jeho další rozvoj. V současnosti už čítá skoro třicet kaváren na řadě míst Česka a neustále přibývají další.

„Dostali jsme se do situace, kdy jsme pečlivě zvažovali, jestli je únosné dál rozvíjet zároveň restaurace i kavárny. A když jsme dostali nabídku od Hospodské, rozhodli jsme se jim některé restaurace přenechat,“ řekl Jan Janák. Hodnotu transakce, za jakou byly restaurace prodány, se obě strany zavázaly nezveřejnit. Dle informací Deníku se jedná o částku v řádech desítek milionů korun.

„Pro mne bylo klíčové, že lidé z Hospodské budou restaurace dál rozvíjet a povedou je dobře. Jsou to zkušení manažeři, lidé s vizí a zkušenostmi, kteří vědí, co chtějí a jak toho dosáhnout,“ řekl Janák.

Za Red Castle Hospitality Group (respektive značkou Hospodska) stojí čtyři bývalí manažeři Plzeňského Prazdroje a také Patrik Jaroš, v Německu působící úspěšný český šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou. Zhruba před rokem začali v Plzni kupovat hospody. Patří jim Pivnice U Šenku, Lékárna, Dvacítka nebo restaurace U Ševců.

„Jsme hrdí na to, že můžeme navázat na skvělou práci majitelů a týmu Janák BROS. Janák BROS. byla dlouhodobě vedoucí skupina z pohledu kvality plzeňské gastronomie a její koncepty, kuchyně i zázemí jsou v pravém smyslu slova gastronomické mercedesy,“ řekl Luboš Kastner z Red Castle Hospitality Group.

HOSPODSKA tvrdí, že chce své podniky koncipovat především s ohledem na prezentaci dokonalého piva, skvělého jídla a příjemného prostředí se vstřícnou obsluhou. „Jsme rádi, že přebíráme provozy, které již tuto kombinaci vlastní. Jsme zároveň plzeňští patrioti a naším cílem je a vždy bude zdokonalovat Plzeňanům gastronomickou nabídku, a posouvat tak laťku každodenní kvality gastronomie v Plzni neustále směrem nahoru,“ dodal Kastner.

Poté, co HOSPODSKA získala pod sebe restaurace Janák BROS., stojí nyní v Plzni vedle sebe dva velké, podobně silné hospodské řetězce.

Druhým je firma AZ Catering Service, která už řadu let provozuje své podniky pod značku „U nás Plzeň chutná“.

Jedná se například o restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Na Parkánu, Restaurant 12, Sladovnická atd.

Rozhovor s Janem Janákem z firmy Janák BROS.: Stát hází hospodským klacky pod nohy

Jan Janák a jeho firma Janák BROS. od 90. let zakládala a úspěšně provozovala v Plzni vyhlášené restaurace, zároveň před jedenácti lety v Plzni založila a do celé zemi postupně rozšiřuje svůj koncept franšízových kaváren CrossCafé. I lidi, kteří se o gastronomii nezajímají a do restaurací ani kaváren nechodí, o Janákově firmě možná slyšeli díky jejím zásluhám při sbírce na nové plzeňské zvony a architektonické soutěži na dostavbu druhé věže plzeňské katedrály sv. Bartoloměje.

Rozhodnutí prodat některé své restaurace Jan Janák zdůvodňuje potřebou více se věnovat kavárnám CrossCafe. Libuje si, že Hospodska a.s. je investor schopný podniky dobře vést a dál rozvíjet. Zároveň ale přiznává, že svou roli sehrály i stále se zhoršující podmínky pro podnikání v gastronomii. „V žádném jiném oboru nedostali podnikatelé v poslední době od státu tolik facek a klacků pod nohy jako provozovatelé hospod,“ říká Jan Janák.

Co přesně tím máte na mysli?
Věcí, které hospodským zkomplikovaly život, je z poslední doby celá řada. Povinná evidence tržeb, zákaz kouření, vysoké sazby DPH, nesmyslné nároky na hygienu. Zkrátka podmínky pro tento druh podnikání se neustále zhoršují a stát se k našemu oboru chová vyloženě nepřátelsky. Současný stát miluje korporace, ale malé podnikatele a živnostníky likviduje. Jako by z nás všech chtěl mít závislé zaměstnance.

Jan Janák

Opticky se ale zdá, že je vše v pořádku. Restaurace jsou plné, kupní síla lidí se zvedá, jsou ochotnější víc utrácet…
Restaurace možná plné jsou, ale určitě ne tak, jak bývaly. Všechny hospody musely v návaznosti na EET zvednout ceny, a tak se sice tržby drží na stejné úrovni, ale profit se rapidně snížil. Navíc je silný tlak na růst mezd, máme potíže se sháněním personálu atd. Zkrátka z ekonomiky řady hospodských provozů se stala velmi složitá věc, zvlášť v menších městech. Na vesnicích se hospody stávají neudržitelné.

Důsledkem toho je, že na venkově je řada hospod k pronájmu a ve městech se slučují do větších řetězců?
Ano, a je to škoda. V Česku vždy fungovalo cosi jako hospodská kultura v tom nejlepším smyslu slova. Lidé byli zvyklí scházet se a bavit se v hospodách, ne doma při barbecue jako Američani. Každá vesnice, ve městech každá i menší čtvrť nebo sídliště měly své hospody, ale těch již nějaký čas ubývá. Trh hospod se zřejmě začne konsolidovat do větších celků, kde se budou prosazovat silnější hráči. Nevím jestli je to dobře pro trh, ale vím, že je to velmi špatně pro českou hospodskou kulturu. Tu vždy utvářela právě autentičnost jednotlivých hospod se svými hospodskými, štamgasty, zázemím pro obecní akce atd. Tento svět se začíná vytrácet. A proč to všechno? Aby finančák viděl každou prodanou limonádu?

V oboru kavárenství vlastně jdete rovněž tímto směrem a velmi úspěšně budujte síť kaváren CrossCafé. Už máte skoro třicet podniků. Chystáte další?
Ano, kavárnám se daří. Někde sice doběhly první smlouvy z doby začátků před 10 lety a museli jsme některá místa opustit, ale budujeme kavárny nové, teď i v menších městech po celé zemi. Někde obsazujeme i velmi lukrativní místa, třeba v Plzni přímo na náměstí Republiky, kde jsme nedávno otevřeli novou kavárnu a na podzim dokončíme i její specifický design odkazující ke sbírce Ze srdce zvon, tedy ke zvonům v katedrále stojící hned naproti. V Plzni na Bolevci zároveň dokončujeme velkou investici do nové výrobny, odkud budeme všechny své kavárny zásobovat. Je dimenzována na kapacitu 100 kaváren.

Mění se nějak vaše osobní role ve vedení firmy?
Ano, mění. Rozhodl jsem se postupně stahovat z jejího aktivního řízení. Zůstávám jednatelem a ponechávám si hlavní strategická rozhodnutí, ale operativní řízení už nechávám jiným lidem. Podnikám skoro třicet let a je na čase užívat si i jiných náplní života, než je práce od rána do večera. Mám ve firmě i dvě děti, které snad postupně převezmou důležité role v jejím řízení, ale to samozřejmě záleží jenom na nich.

Autor: Aleš Tolar

8.7.2018 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 30 000 Kč Mechanici a opraváři nákladních automobilů Mistr - technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce v servisu nákladních vozidel., Požadujeme vyučení v oboru, znalost práce na PC, základy diagnostiky, logické uvažování. Znalost německého jazyka a ŘP skupiny C a E výhodou.. Pracoviště: Nts - nonstop truck servis, společnost s ručením omezeným, Skladová, č.p. 553, 326 00 Plzeň 26. Informace: Milan Liška, +420 603 478 774(8:00-17:00). Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pro náš stravovací provoz u klienta spol. JTEKT AUTOMOTIVE v Plzni, hledáme vhodného kandidáta/ku na pozici KUCHAŘ/ka. Práce na HPP, , Hledáme kuchaře na jednosměnný i dvousměnný provoz PO-PÁ 6:00-14:30 / 14.00 - 22.00, mzda 20.000 - 21.000,-Kč, 2x víkend v měsíci., Hledáme zájemce se zkušeností s výrobou jídel, kteří mají chuť pracovat u stabilního zaměstnavatele, jsou dochvilní a spolehliví. , Nabízíme: férové jednání a přístup, transparentní odměňování, jistotu pravidelné výplaty, možnost karierního postupu, zázemí stabilního zaměstnavatele, volné víkendy!, Zaměstnanecké výhody: Zvýhodněné stravování, příspěvek na životní/penzijní pojištění, firemní akce. Pracoviště: Gth catering a.s. plzeň (jtekt), Folmavská, č.p. 1152, 301 00 Plzeň 1. Informace: Romana Bělocká, +420 736 527 603(8-15h). Administrativa - Administrativa Recepční 90 Kč Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) recepční. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: obsluha recepce, , Požadujeme:, znalost AJ slovem a písmem podmínkou, základy práce na PC, spolehlivost, samostatnost, trestní bezúhonnost, praxe v oboru, , Nabízíme:, zaměstnání ve stabilní mezinárodní společnosti, pracovní poměr na dobu neurčitou, pracovní doba PO - PÁ, pouze odpolední směna 14:00 - 21:00 hod., mzdové ohodnocení 90 Kč/hod., , Pracoviště: Borská pole (Podnikatelská ul.). Pracoviště: Securitas čr s.r.o. - 001, U Trati, č.p. 2789, 301 00 Plzeň 1. Informace: Ilona Šandarová, +420 736 518 454(po-pá8-16h). Administrativa - Vedoucí výroby -super mzda,13.a 14. plat,bonusy, auto 50 000 Kč Hledáme dynamickou osobnost se zkušeností s vedením výroby a manažerskými dovednostmi do stabilní, mezinárodní firmy. Nabízíme pestrou a velmi dobře placenou práci s pevnou pracovní dobou 8 – 16:30h. Vaše ohodnocení se skládá i z řady dalších bonusů, příplatků a prémií, které firma poskytuje. Rovněž nabízíme možnost kariérního postupu v rámci společnosti. Na oplátku očekáváme perfektní organizační dovednosti, schopnost vést lidi, preciznost, systematičnost a zájem o další vzdělávání. Náplň práce: Plánování, řízení a koordinace výroby a zajišťování stanovených úkolů. Odpovědnost za přidělování pracovních úkolů, plnění denní produkce a zvyšování kvality výrobků. Zajišťování vybavení dílen a jejich průběžná kontrola. Vedení, motivování a hodnocení pracovního výkonu podřízených zaměstnanců. Příprava podkladů pro mzdy a kontrola docházky. Kontrolování dodržování bezpečnostních, protipožárních a hygienických předpisů a předpisů souvisejících s výkonem práce svých podřízených. Řešení problémových situací, přijímání a realizace nápravných opatření k jejich odstranění. #gyhzj

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Plzeň pomůže soše finanční injekcí

Kandidátka do senátu Milada Emmerová (ČSSD).

ON-LINE: Na dotazy odpovídala kandidátka do senátu Milada Emmerová (ČSSD)

Okradli a zbili oběť. Pachatelům hrozí 10 let

Plzeň - Plzeňští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů, kteří jsou obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže.

Tržnice v areálu DEPO2015 otevírá

Plzeň - Čtyři sta padesát metrů čtverečních, šest stálých obchodů, pravidelné nedělní akce a možnost využít zdarma prostory a stánky. To nabídne tržnice, která za tři a půl milionu korun vznikla v areálu DEPO2015.

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Dobřany se po třech letech dočkaly, z města zmizely kamiony

Dobřany - Už přes týden platí v Dobřanech u Plzně zákaz vjezdu tranzitu nad 12 tun. Dopravní značení zde bylo úspěšně nainstalováno 13. září. Ticha se tak město dočkalo po třech letech úsilí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT