Deník na návštěvěZdroj: Deník

Národní kulturní památka Mariánská Týnice u Kralovic tvoří krajinnou dominantu. Areál s kostelem Zvěstování Panně Marii, proboštstvím a dvěma ambity postavený podle návrhu Jana Blažeje Santiniho, je skvostem evropské barokní architektury. Mariánská Týnice, někdejší cisterciácké poutní místo, prochází dnes jednou z nejdůležitějších etap své existence – v květnu bude zpřístupněn nový východní ambit.

Podle Ireny Bukačové, ředitelky Muzea a galerie severního Plzeňska, které tu má sídlo, jde o zcela ojedinělý projekt. „Máme to štěstí, že po třech stoletích se Mariánská Týnice dočkala ideální podoby, v níž vyniká symetrie a harmonie všech jejích součástí. Dokončený východní ambit zrcadlově odráží stavbu na západní straně a spolu tak tvoří osm kaplí, zasvěcených radostem Panny Marie,“ říká Bukačová.

„Výmalbu v obou ambitech podle barokní ikonografie tvoří fresky s výjevy ze života Panny Marie. Pohled do kleneb kaplí nás spojí s minulostí jedinečnou krásou, kterou budou moci návštěvníci Mariánské Týnice obdivovat jako součást nově zpřístupněného prohlídkového okruhu,“ vypráví dále.

Dokončení dostavby východního ambitu, která byla původně plánována v letech 2018-2020, se kvůli pandemii koronaviru posunulo na květen 2021. V současné době se dokončuje výmalba poslední kaple ve východním ambitu a ukládání nalezených ostatků do osária. „Lidé se často dívají přes zábrany stavby a ptají se, kdy už se východní ambit otevře veřejnosti. Slavnostní otevření stavby by mělo být 4. června 2021,“ říká Václav Podestát z Mariánské Týnice. Celkové náklady přesahují 56 milionů korun a jsou financovány Integrovaným regionálním programem a Plzeňským krajem.