„Spolu s ním postoupili další čtyři soutěžící do celostátního kola, které se uskuteční 5. září opět v Plzni,“ uvedl Petr Pořízek z tiskového servisu soutěže.

Zápolení, kterého se zúčastnilo 11 soutěžících, se skládalo ze dvou částí. První byla teoretická. „V té měli účastníci prokázet znalosti z historie piva a jeho výroby a také o zvláštnostech piva Pilsner Urguell,“ uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který dohlížel nad porotou, která vyhodnocovala soutěžící.

Praktická část se pak skládala z natočení půllitru a třetinky a jejicj servíroování. Zatímco způsob natočení malého piva byl čistě na soutěžících, velké muselo být natočeno tzv. na hladinku, to znamená najednou.

V minulých dnech uskutečnily regionální kola v Praze a Ostravě. Z osmnácti soutěžících, kteří postoupili do celostátního finále, se nejlepší kvalifikuje do mezinárodního finále v New Yorku.