Nyní je jich tu sice o padesát méně, ale přesto jich více než stovka stále čeká na nový domov. A jsou tu i smutní ´rekordmani´, kteří se nového pána nedočkali ani po deseti letech.

„Máme tu třeba křížence dalmatina Andyho, kterého jsme přijímali v roce 2002. Ale to je extrémní případ. Většina psů tu zůstane maximálně několik měsíců," říká ředitel útulku Martin Kuna. Největší zájem je tradičně o štěňata a atraktivní plemena. Aby šanci na domov měli i ti, kteří třeba nezaujmou na první pohled, rozhodl se Deník během letních prázdnin představit alespoň některé psy, kteří už nechtějí bydlet v kotci a touží po nové rodině. Fotku psa i s krátkým popisem najdete na stránkách Deníku každý den.

Prvním je asi čtyřletý křížený německý ovčák Beckyáš. „Pes tohoto plemene má vážit 30-40 kilogramů, ale když se Beckyáš dostal k nám do útulku, vážil pouhých čtrnáct kilo. Byla to jen kostra potažená kůží a jeho přežití vůbec nebylo jisté," vzpomíná na příchod tohoto psa Jana Kindlová z útulku.

Beckyáš se ale nevzdal, postupně přibíral a dnes už je to pes plný síly, který miluje lidi a je vděčný za každé pohlazení. „Trvalé následky si ale nese, kvůli poškození ledvin nesmí prochladnout a žere speciální granule," doplňuje Kindlová. Tomuhle chlupáči stačí i kratší vycházky, na vodítku netahá a jako kamarád je zkrátka ideální.

Loni do útulku přišlo 686 psů, z nichž naprostou většinu přivezli plzeňští strážníci. Přibližně stejné množství jich ale domov našlo – buď u původních majitelů, pokud šlo o zaběhnuté psy, nebo v nových rodinách. „Nejhezčí chvíle jsou vždycky ty, když někdo přijde a rovnou se zeptá, který pejsek potřebuje domov. Když se odtud dostane starý, hendikepovaný nebo třeba chronicky nemocný pes," říká Martin Kuna.

A co musí zájemce o osvojení psa udělat? Nejlépe je vyhlédnout si svého chlupáče na internetových stránkách útulku, případně zavolat a doptat se na další podrobnosti. „Když pak člověk přijde osobně, absolvuje pohovor, při němž zjišťujeme, jaké jsou jeho možnosti a jaké má zkušenosti s chovem. Pak se s pejskem projde, a pokud nejde o bázlivého nebo problémového psa, může si ho rovnou odvést," dodává šéf útulku.

V posledních letech také klesá počet psů, kteří se do útulku vrací. V roce 2010 jich bylo čtyřicet, o rok později třicet a v roce 2012 už pouze 28.