Už je prodáno nebo zarezervováno téměř sedmdesát procent vstupenek, tedy skoro pět tisíc lístků. To konstatují více než týden před zahájením Mezinárodního divadelního festivalu Plzeň jeho organizátoři. Dvacátý sedmý ročník začne příští středu 11. září a včetně epilogu potrvá do 19. září. Na programu je pět desítek představení.

„S prodejem vstupenek jsme začali 1. srpna a samozřejmě nejrychleji mizí vstupenky na takové taháky, jako jsou představení Dejvického divadla nebo souboru Cirk la Putyka,“ konstatuje výkonný ředitel festivalu Zdeněk Pánek. Upozorňuje však, aby divadelní fanoušci sledovali web festivalu i jeho sociální sítě, protože se ještě může stát, že někteří festivaloví hosté vrátí vstupenky, nebo se budou přidávat místa. Je tedy možné sehnat lístky i na představení, která se už zdála být vyprodaná.

„Vezeme však zajímavá představení nejen z Prahy,“ upozorňuje člen dramaturgické rady festivalu Jan Kerbr. Za pozornost podle něj stojí pro své inovační zpracování a pozoruhodné herecké výkony například Maryša (15. 9. na Malé scéně) ostravského Divadla Petra Bezruče. Michal Zahálka, který vybíral program zahraničních divadel, zase upozorňuje na Zápisky z vyhnanství (12. 9. DEPO2015) varšavského Divadla Polonia. Hraje v nich jedna z nejlepších polských hereček Krystýna Janda.

Rozpočet festivalu činí 13 milionů korun. Největší sumou, osmi a půl miliony, na něj přispívá ministerstvo kultury. Město Plzeň ho dotuje částkou 3,5 milionu, Plzeňský kraj přispěl tři čtvrtě milionem korun.

Festival se koná ve Velkém divadle, na Malé a Nové scéně, v Divadle Alfa, Moving Station, DEPO2015 a U Branky.

V zámeckém parku v Křimicích si mohli děti i dospělí vyzkoušet výrobu slaměných tvarů.
PODÍVEJTE SE: Se slámou si hrály nejen děti