„V současné době se k plynofikaci připojilo třicet procent občanů. Závěrečné vyhodnocení akce se uskuteční příští rok, takže do té doby musíme ještě další lidi přesvědčit,“ uvedl předseda sdružení a starosta Chlumčan Jiří Kučera.

Obce Dolní Lukavice, Lišice, Snopoušovy, Řenče, Osek, Háje, Libákovice, Knihy, Hradčany, Dolce, Krasavce, Plevňov a Vodokrty vytvořily společně sdružení na vybudování plynofikace. Tím snáze dosáhly na dotaci. „Když jsme se do akce pouštěli, měla veřejnost o plyn velký zájem. Nikdo ale tehdy nepředpokládal, že by se téměř každý rok tak zdražoval,“ dodal Kučera. Od roku 2002 stoupla cena plynu zhruba o třetinu.

Některé obce ze sdružení dovršily padesátiprocentního připojení na plyn snadno, v některých vesnicích se na něj nepřipojilo ani třicet procent lidí. Důležitý je ale konečný výsledek celého sdružení. „Obce, které dosud nedocílily padesát procent, musí oslovit lidi, udělat osvětu. Pokud bychom museli dotaci vracet, byl by to problém,“ prohlásil Kučera. Vrácení dotace by v tomto případě totiž činilo osmnáct milionů korun. Podíl by se rozpočítal podle počtu obyvatel. „Přeštické“ sdružení na plynofikaci však zdaleka není jediné, které se s tímto problémem potýká. Téměř milion korun musely společně před nedávnem vrátit fondu životního prostředí také jihoplzeňský Čížkov a Sedliště. „Je špatně nastavená politika proti venkovu. Snažili jsme se, a všechno je vniveč,“ posteskla si starostka Sedliště Ivana Kubišová.