František Pečený
• narodil se 8. července 1920
v Bratřejově
• v letech 1936 až 1939 studoval sklářskou odbornou školu
v Železném Brodě
• poté byl přijat na pražskou Uměleckou průmyslovou školu, kde studoval v ateliérech Josefa Nováka a Františka Kysely
• po absolutoriu školy a krátkém působení v porcelánce v Teplicích se stal výtvarníkem sklárny Heřmanova Huť, kde působil až do předčasné smrti v roce 1977
• zúčastnil se celé řady výstav nejen u nás ale i po celé Evropě
• velký úspěch měl na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu

V budově tamní základní školy, kde jsou také všechny volební místnosti, se tedy úderem páteční 14. hodiny otevřela také výstava věnovaná Františku Pečenému.

Pečený, který se narodil roku 1920 a zemřel o 57 let později, totiž patřil k předním československým sklářským výtvarníkům a heřmanohuťská sklárna mu vděčí za mnoho výrobků s doslova nadčasovým designem.

„Pracovat byste pod ním asi nechtěl. Byl to přepečlivý člověk, pedant. Ale mistr svého oboru," vzpomíná na kolegu a zároveň také učitele Václav Kučera, který je vlastně kurátorem výstavy a o Františku Pečeném ví první poslední.

Před jedním panelem s Pečeného olejomalbami Kučera poznamenal: „Kdyby Franta žil, nic takového by se určitě nekonalo. Já jsem s ním dělal šest let a za tu dobu jsem neviděl jediný jeho obraz. Vždycky když jsem mu řekl, ať mi nějaký ukáže, nemohl, protože prý neměl nic hotovo. Na všem, co tady je vidět, by našel něco nehotového, co by potřebovalo dodělat," zasmál se.

Výtvarný teoretik a publicista Pavel Hejduk tvrdí, že Pečený usiloval o to dát lisovanému sklu umělecky svébytný charakter a vymanit ho tak ze závislosti na sklu broušeném. „Díky náhodě jsem měl to štěstí, že jsem objevil malířskou a kresebnou pozůstalost tohoto umělce," uvádí v průvodním textu výstavy.

„Připravuji jeho monografii a rád bych, ve spolupráci s Josefem Mišterou, děkanem Fakulty umění a designu J. Sutnara na ZČU a s Janem Merglem, zástupcem ředitele Západočeského muzea v Plzni, připravil i soubornou výstavu jeho skla, obrazů a kreseb," dodává Hejduk.

Výstava je prodejní a navštívit ji lze ještě v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin.