Předsedkyně volební komise Ivana Bindzarová Deníku sdělila, že v Pňovanech není o volby do Evropského parlamentu zájem. "Přišlo málo lidí, účast je opravdu nízká," informovala Bindzarová. "Čekání si krátíme povídáním, řešíme především minulé volby, kdy voličů bylo podstatně více," dodala členka komise Markéta Hrbková. "Já se nenudím, vyrábím kabelky ze sáčků od čaje," uvedla další z přísedících Petra Pelantová. Obecní úřad mezitím navštívili policisté, kteří kontrolovali, zda se během voleb nic nestalo. Volit přišla také Ivana Hájková. "Chodím volit pravidelně, protože mi není lhostejný vývoj naší republiky," řekla Hájková.

Pacienti ve Fakultní nemocnici v Plzni odvolili

Volební komise s mobilní urnou navštívila v sobotu také pacienty ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech. "V Borské nemocnici už odvolilo šest pacientů, nyní se chystáme na urologické oddělení a na závěr za paní na kožní oddělení," sdělila na místě Deníku administrátorka z FN Plzeň Dominika Žornová. Jiří Kastner, který se rozhodl během hospitalizace volit, komisi netrpělivě očekával. "I když o volby do Evropského parlamentu není zájem, já si je ujít nenechám ani v nemocnici," sdělil s úsměvem Kastner, který dodal, že je pravidelným voličem. V nemocnicích se volí běžně. "Pacienti si mohou před volbami zažádat a my zprostředkujeme návštěvu volební komise s urnou," řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Volby v Plzeňském kraji pokračují bez problémů. "Zatím nemáme žádné stížnosti, volební účast je průměrně kolem dvaceti procent," informoval koordinátor voleb pro Plzeňský kraj Jan Nový.

Volby do Evropského parlamentu v Plzni v konzervatoři v Tylově ulici
FOTO: První den voleb do Evropského parlamentu v Plzeňském kraji