„Nikdy jsem politiku nedělal, přes pětadvacet let jsem manažerem a musím rozhodovat rychle, prakticky a efektivně," podotkl podnikatel Pavel Šrámek. Tvrdí, že o totéž se bude snažit ve Sněmovně. „Snad se nám povede zavést tu novu racionálnější kulturu," doufá Šrámek.

Do Sněmovny se po volbách znovu vrací Jaroslav Lobkowicz z TOP 09 (díky preferenčním hlasům přeskočil lídra kandidátky Marka Ženíška), Jiří Pospíšil z ODS, sociální demokraté Václav Votava a Igor Jakubčík nebo Karel Šidlo z KSČM.

Naopak volby smetly několik politických matadorů. V parlamentu například končí 48letý Jiří Papež z ODS, který strávil v parlamentu 17 let, tedy skoro třetinu života. „Jsem ekonom a manželka je daňová poradkyně. Vrátím se do tohoto oboru," řekl Jiří Papež a dodal, že po letech v politice je ke změně životního stylu nejvyšší čas. Křeslo neobhájil ani Vladislav Vilímec z ODS, který byl poslancem od roku 2006.

I když volby vyhrála ČSSD, její plzeňský lídr Milan Chovanec označil hned, co byl výsledek zveřejněn, vítězství za Pyrrhovo. „Je realitou, že pro ČSSD to může znamenat třetí vítězství ve volbách a potřetí nebýt ve vládě. Voliči odmítli velké zavedené strany a ty se teď musí zamyslet, co udělat samy se sebou," prohlásil Chovanec. Přesto dodal, že socialisté v Plzeňském kraji získali nejlepší výsledek z českých krajů.

ODS dostala v Plzeňském kraji jen jediné křeslo, a to pro Jiřího Pospíšila. Je to po Praze druhý nejlepší výsledek. „Doufal jsem, že to budou dva mandáty. Ten druhý nám utekl o několik set hlasů," řekl Pospíšil.

I přes úspěch svých stran se do Sněmovny nedostane plzeňský lídr hnutí Úsvit Vít Bárta z Věcí veřejných ani lídr KDU-ČSL Václav Krása. Ten považuje výsledek v Plzeňském kraji za velmi dobrý a předpokládá, že s lidovci bude dál spolupracovat, zejména na sociálních tématech.