V Plzni začnou doslova stříhací žně. Sérii ceremoniálů odstartuje slavnostní otevření nové mateřské školky na Slovanech, v neděli večer se sejdou politici na Božkovském ostrově. Ten se v uplynulých měsících proměnil ve sportovní areál, investovalo se do něj více než 11 milionů korun. Přestože práce na sedmdesátimetrové lávce pro cyklisty a pěší finišovaly už na jaře, slavnostní otevření se chystá až na tuto neděli.

„Je připraven kulturní program a večerní vystoupení hasičů spojené s vodními prvky a ohňostrojem," potvrdil starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS) s tím, že termíny slavností a voleb spolu nesouvisí. Nůžky ale budou pro jistotu připravené.

Po třiceti letech dostal nový povrch vnitřní bazén na Lochotíně. A i to si podle politiků zaslouží oslavit.

Největší událostí bude bezesporu otevření Nového divadla v Jízdecké ulici. Prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka se z něj sice údajně omluvili, účast už ale potvrdili ministr kultury Daniel Herman a ministr vnitra Milan Chovanec, bývalá první dáma Dagmar Havlová i europoslanci Jiří Pospíšil a Jiří Maštálka a další politici, senátoři či poslanci. A kdo bude stříhat pásku? „Jistě to bude více než deset lidí," potvrdil primátor Martin Baxa (ODS). 

Mezi vyvolenými by měla být také někdejší náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová, která projekt stavby divadla v začátcích dokázala prosadit.

Na slavnostní otevření 2. září se veřejnost vůbec nedostane, všech 461 míst obsadí pozvaní hosté. „Do divadla se dle společenských zvyklostí chodí ve dvojici, což de facto znamená, že se bavíme o pozvaných 230 hostech z celé ČR ze všech společenských kruhů," uvedl primátor. Původně se plánovalo, že ceremonie se bude přenášet na plátno za Plazou, kde ji budou moci Plzeňané sledovat, ale to se změnilo. „Kvůli počasí se přesune promítání do Pekla," dodal primátor.
Další velkou akcí s nůžkami na podnosech chystají Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) společně se Škodovkou. Jde o slavnostní otevření nového depa na Karlově, které se chystá na 29. srpen. „Máme kolem 120 hostů, kteří už potvrdili účast," potvrdila Kateřina Fránová z PMDP. Pozváni byli členové vlády i zástupci Plzeňského kraje a města Plzně.

A to není zdaleka všechno. Slavnostní otevření politici chystají také u stavby Západního okruhu. „Připravuje se s najatou agenturou na 9. září," potvrdila pracovnice Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Jde o zprovoznění 2,1kilo-metrové silnice z Nové Hospody do Křimic, stavby, která stála 800 milionů korun a jejíž součástí je most přes Slovanské údolí. Nový úsek obchvatu už byl dokonce pojmenován: Regensburská. „V Regensburgu rovněž pojmenovali část městského okruhu po Plzni, teď jsme jim to oplatili," uvedl primátor Baxa s tím, že název odsouhlasila městská rada.

Politici hodlají slavnostně otevírat i nový most v Jateční ulici v Plzni, po kterém se už zhruba měsíc jezdí. Přesto se chystá jeho slavnostní otevření na 7. říjen, tedy tři dny před komunálními volbami. V té době má být dokončena i rekonstrukce původního historického Masarykova mostu tamtéž.

Ještě před volbami se stihne i slavnostní ceremoniál k otevření nových pavilonů pro drápkaté opičky a suchozemské želvy v plzeňské zoologické zahradě.