Právě to se stalo v minulých dnech Plzeňanům z paneláku v ulici Na Dlouhých na Doubravce.

„Vrátila jsem se v noci domů a nemohla jsem si ani umýt ruce. O koupání a sprchování ani nemluvě. Dost mě to zaskočilo," řekla Deníku Plzeňanka Jitka. Horká voda tekla z kohoutků v kuchyni i v koupelně, a dokonce byla i v nádržce na toaletě. „Mít malé dítě, mohlo se snadno opařit. Také prádlo v pračce mohlo být zničené příliš teplou vodou," uvažuje mladá žena. Přesto se rozhodla problém s horkou vodou nechat na ráno. To už však bylo vše v pořádku.

A jak se něco podobného může stát? „Pokud u přívodu studené vody poklesne třeba kvůli havárii nebo opravě tlak, může teplá voda studenou přetlačit," vysvětluje Zdeněk Dongres, výrobní ředitel Plzeňské teplárenské, která doubravecké domy teplou vodou zásobuje. Podle něj jde o velmi ojedinělý případ, pouze druhý za posledních několik let.

Existuje ale i další vysvětlení – a v něm hraje roli lidský faktor. „Dříve si lidé propojovali hadicemi teplou a studenou vodu, přetáčeli rafičky vodoměru zpět a snižovali si tím spotřebu teplé vody. Je možné, že to někdo vyzkratoval," uvažuje Dongres.

V podobných případech mají lidé zavolat na dispečink teplárny, která na místo vyšle technika. „Možná bychom objevili i nějakého černého odběratele," dodal výrobní ředitel. Na Doubravce se stav za několik hodin srovnal. Buď onen člověk zkrat opravil, nebo se do normálu vrátil tlak v přívodu studené vody.