V letošní sezoně už mají vodní záchranáři ve statistice 72 výjezdů, loni jich bylo za celou letní sezonu přes 60. "Předpokládám, že pokud to tak půjde dál, budeme mít letos za sezonu výjezdů tak 85," odhadl koordinátor Vodní záchranné služby v Plzeňském kraji Pavel Barák. Záchranáři nejčastěji ošetřují řezné rány, odřeniny a úrazy způsobené skoky do vody. "Letos tam je poměrně hodně lidí, kteří si způsobili zranění v opilosti," popsal Barák. Záchranáři pracují jako dobrovolníci bez nároku na honorář, kromě ošetření úrazů na přehradě zajišťují záchranu a evakuaci obyvatel při povodních, dohledávání utonulých a odstraňování nebezpečných stavů na vodní hladině.

Minulý týden se jim rozbil motor na zásahové lodi a zůstal jim poslední víc než dvacet let starý laminátový člun, který ale není zcela vyhovující. Letos před začátkem léta vyhlásili sbírku, aby měli spolehlivý zásahový člun. Zatím se podařilo vybrat 75.000 korun. "Na ten člun, co jsme chtěli, potřebujeme 650.000 korun, ale už teď uvažujeme, že budeme muset koupit něco levnějšího," řekl Barák.

Všechny čluny, které mají, jsou zastaralé a jejich technické potíže snižují akceschopnost záchranářů. Na přehradě dlouhé kolem 40 kilometrů jich aktivně slouží asi 25. Dříve zasahovali i na Borské přehradě v Plzni, za předchozí tři roky tak mají na kontě 300 výjezdů.