„Věž, která je historickou dominantou areálu, jsme chtěli zachovat. Nechali jsme ji zrekonstruovat tak, aby nejen připomínala dějiny nemocnice, ale aby ji bylo možné využít k praktickým účelům, mimo jiné i pro terapie,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Žižka.

V roce 1907 byl vystavěn nový vodojem, který zásobuje areál vodou dodnes.

Původní věž se dočkala kompletní rekonstrukce exteriéru i interiéru. Objekt dostal nový kabát, upravena byla všechna čtyři podlaží a vystavěn nový osobní výtah, který obsluhuje všechna patra. Opraveno bylo i původní litinové točité schodiště. Náklady na rekonstrukci činily 5, 2 milionu korun.

Ilustrační foto.
PMDP mění podmínky pro občany Ukrajiny, kteří jezdili MHD do teď zdarma

„V přízemí vznikl reprezentační prostor pro případné návštěvy včetně sociálního zázemí, v prvním patře se nachází místnost, která bude sloužit pro terapie, ve druhém patře pak výstavní síň vybavená artefakty, připomínajícími historii areálu. Tady plánujeme pořádat semináře či menší konference. V posledním patře se nalézá vyhlídková místnost,“ doplnil ředitel.

„Terapeutickou místnost chceme využívat nejen pro skupinovou terapii, případně pro jiné speciální terapeutické techniky, jako je například arteterapie, dramaterapie či sandtray (terapie pískem), ale i pro relaxaci. Pro naše pacienty to znamená určité vystoupení ze stereotypu a obohacení o zážitky v jiném prostředí, než je oddělení, kde probíhá běžný program,“ dodala psycholožka Anna Davídková.