O to se v následujících čtyřech letech bude snažit nový rektor ZČU Miroslav Holeček se svým týmem. Univerzita se zaměří především na propojení teoretických znalostí s praxí, chce také přilákat na západ Čech více zahraničních studentů i pedagogů.

„Univerzita je velmi heterogenní a pestrá. V rychle se měnícím světě má optimální příležitost, jak mladé lidi něco naučit a začít je směrovat. Důležité je více spolupracovat s praxí, což je problém nejen ZČU, ale všech vysokých škol," uvedl Holeček. Řešením je podle jeho názoru přivést další zaměstnavatele na plzeňskou vysokou školu. „Studenti si vyzkouší, jak to v praxi funguje. Jednotlivé firmy si pak budou cíleně připravovat své budoucí zaměstnance," nastínil Holeček.

Na ZČU v současnosti studuje přibližně 14 tisíc lidí. Oproti tomu v roce 2010 se jednalo o téměř 17 800 studentů. Rektor zdůraznil, že ZČU má v konkurenci dalších vysokých škol v republice co nabídnout. Podle něj disponuje některými špičkovými obory, na něž je potřeba upozornit. „Jedná se například o výzkum a vývoj tenkých vrstev na katedře fyziky, které jsou na světové úrovni. Velmi známí jsme také v kybernetice, kde jsme zapojeni do řady projektů, třeba v řečových technologiích. Je nutné nejen tyto obory dostat do širšího povědomí."

Důležitou součástí rozvoje celé univerzity jsou k ní náležící čtyři výzkumná centra. Ta stojí od letošního ledna před velkou výzvou, protože si finanční prostředky na provoz musí shánět sama.

Součástí nového týmu ve vedení ZČU je prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Vladimír Duchek. Jako jeden z hlavních úkolů, o nějž bude ve své funkci usilovat, je ofenzivní marketing. „Měli bychom se zaměřit na střední školy, přivést na vysokou mladé nejen z Plzeňského, ale také Karlovarského a Jihočeského kraje," konstatoval Duchek.

Druhým nováčkem v týmu je prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Ladislav Čepička. Právě on sehraje důležitou roli zejména v získávání zahraničních studentů i odborníků, což je druhý pilíř nové strategie ZČU. „Kromě už zmíněné propojenosti s praxí, o niž se budeme snažit, je významnou oblastí především internacionalizace. Univerzitě v tomto ohledu trochu ujel vlak, proto máme co dohánět. Chceme zvyšovat procento zahraničních odborníků, vytvářet prostředí, kde by vznikaly společné projekty a programy," uvedl Čepička. V plánu je také rozšířit stávající nabídku studia v cizím jazyce: „V budoucnu by každá fakulta měla mít alespoň jeden cizojazyčný obor."

Posledním článkem v novém týmu je kvestor. V současnosti je na tento post, který donedávna zastával Hynek Gloser, vypsané výběrové řízení. „Domnívám se, že kvestor by měl mít zkušenosti s akademickým prostředím, což pan Gloser neměl," ozřejmil změnu Holeček.