„Přihlásilo se nám 14 lidí, z toho pět mužů," uvedla Anna Bendová ze spolku Krasavan, který akci pořádal. „Všechny předložené vzorky hodnotí porota, která neví, kdo který salát připravil. V ní máme místostarostu, ředitelku zdejšího kulturního centra, profesionálního kuchaře, moderátora akce a dva členy našeho sdružení," vysvětlila způsob výběru nejlepšího salátu.

Ten nakonec nejlépe připravila Petra Platzká. „Udělala jsem ho, jak jsem zvyklá. Nepřipadá mi, že bych dělala něco speciálně nebo jinak. Možná ale porotu oslovila tatarská omáčka místo majonézy. My máme salát takhle rádi," řekla výherkyně hlavní ceny – kávovaru. Salát nechala před soutěží odležet jeden den, brambory do něj vařila ještě den předem. „Doma děláme salát několikrát do roka, vždy do velké mísy a pokaždé nic nezbyde," popsala zkušenosti s výrobou pokrmu Platzká. Bramborový salát připraví i na vánoční tabuli. „Na talíři ho doplní kuřecí řízky, ryby moc nejíme a když ano, tak spíše mořské. Tradičního kapra mít nebudeme," dodala.

O vítězi rozhodovala porota téměř 40 minut. „Rozhodování bylo velmi dramatické. Brali jsme v úvahu vzhled, konzistenci a samozřejmě také chuť. Každý porotce mohl bodovat jedním až pěti body, kdo měl v součtu nejvíce, ten pak vyhrál," přiblížila systém hodnocení porotkyně Marcela Lehečková. „Já jsem pět bodů šetřila, až jsem je nakonec nikomu nedala. I výherkyně dostala ode mne čtyři body. Nejnižší hodnocení jsem ale některým salátům dala," prozradila porotkyně.

Akcí provázel moderátor, který přiblížil historii této tradiční přílohy i postup výroby. Po vyhlášení vítěze si na zbylých vzorcích pochutnali návštěvníci i samotní autoři salátů.