Koronavirus uzavřel další školy. Na jižním Plzeňsku se ve středu uzavřela také Mateřská škola Přeštice – Gagarinova a Základní umělecká škola (ZUŠ) Přeštice. V Plzeňském kraji je už tak uzavřeno šest školských zařízení.

V mateřince a na umělecké škole v Přešticích se nákaza objevila u učitelů a do izolace tak museli jít zaměstnanci škol. „Pozitivita byla zjištěna u jednoho učitele v mateřské škole a jednoho učitele na ZUŠ, s dětmi se ale nesetkali,“ informovala vedoucí oddělení Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice v Plzni Petra Weberová.

INSTRUKCE NA MAIL

Kvůli nákaze se sice některé školy neotevřely, nicméně jejich vedení nezahálí a pokyny k vyučování posílá přes internet. „S dětmi a rodiči komunikujeme přes email. Tento týden je hlavně organizační a tak zasíláme veškeré informace, seznamy pomůcek či přihlášky do družiny. Děti také dostaly uvítací dopis,“ řekl Deníku ředitel Základní školy Plzeň Podmostní Jan Špott, jejíž pobočka v Tachovské ulici v Plzni se kvůli infikovanému kantorovi neotevřela.

V parku U Bazénu na plzeňském Lochotíně se ve středu sešli milovníci pejsků a také rodiny s dětmi.
PODÍVEJTE SE: Psi dováděli na Lochotíně

„První testy ukázaly, že jsou učitelé negativní, 7. září jim budou provedeny druhé kontrolní odběry. Výsledky by měly být hned další den a pokud budou opět negativní, otevřeme 9. září,“ dodal ředitel.

Podle náměstkyně hejtmana pro školství Ivany Bartošové apeloval krajský úřad na ředitele škol, aby jednali v zájmu dětí a kantorů a dodržovali doporučení od ministerstva. „Nemůžeme zasahovat do kompetencí ředitelů, nicméně jsem jim doporučili, aby dodržovali hygienu, nemíchali děti z různých tříd. Každé škole, kterou zřizujeme, jsme navíc dali 17 tisíc korun na pořízení velkého bezkontaktního stojanu na desinfekci,“ popsala náměstkyně.