Václav Cinádr se díky procházkám znovu vrátil k architektuře, kterou kdysi studoval, ale pak od ní zběhl k historii. A přestěhoval se z Vodňan do Plzně. „Bydlel jsem na Karlově a přes Bezovku jsem chodil do školy, takže jsem měl vilovou čtvrť docela prochozenou," říká Václav, který kromě Sousedských procházek spolupracuje také na projektech Plzeňský architektonický manuál a Oživení městské plovárny.

Zájemci, kteří se s ním na přibližně dvouhodinovou vycházku vydají, se podívají mimo jiné i do kostela Mistra Jana Husa na rohu Němejcovy ulice a dozvědí se kromě historie i něco o zdejší komunitě. „Potom se už vydáme přímo mezi vily.

Chci lidem ukázat plzeňský funkcionalizmus, který není příliš obvyklý," zve sobotní průvodce. Vzhledem k tropickému počasí, které meteorologové na sobotu předpovídají, Václav Cinádr doporučuje vzít si s sebou dostatek pitné vody.

Za prvních šest měsíců se uskutečnilo šestnáct sousedských a architektonických procházek, jichž se zúčastnilo šest set lidí. Sousedské procházky se konají pravidelně každou první sobotu v měsíci a také při speciálních akcích, jako byl například Evropský den sousedů. Během prázdnin se mohou zájemci vydat na tyto procházky ještě 1. srpna, a to na Petrohrad a na Jižní Předměstí. „Do konce roku nás čeká ještě přibližně osmnáct procházek – vždy první sobotu v měsíci. V září navíc další během dobrovolnického festivalu Anděl Fest, kdy chystáme i Procházku s hendikepem. V současné době připravujeme pět nových procházek a s tím spojené rozšířené vydání katalogu," říká Kristýna Jirátová z týmu Plzně 2015, jež má Sousedské procházky na starosti.

Procházky jsou jedním z projektů Skrytého města, které nyní na léto připravuje i další zážitkové aktivity – mimo jiné kurzy vaření s Tomášem Poppem nebo si mohou jít po předchozí domluvě jít popovídat na střechu bývalého kina Elektra s vizionářem Jakubem Marešem.

Kam vyrazit v sobotu 4. července

  • 10 hod. Tour de Doubravka, start: konečná trolejbusu č. 16, průvodci: Petr Kopp, Jan Toman, Jan Hajšman, Adriana Paulovičová
  • 14 hod. Bezovka – tajemství vil, start: u kostela Mistra Jana Husa, 
 Němejcova ul., průvodce: Václav Cinádr
  • Vstupné: v předprodeji 50 Kč (přes web www.plzenskavstupenka.cz, www.eventim.cz), na místě 100 Kč. Počet míst je omezen.