„Vyjely sypače s pluhem. V sobotu ráno začaly na Tachovsku a pokračovaly na Domažlicku a Klatovsku. Na Plzeňsku jezdily u Bezvěrova a Kasejovic," potvrdil Jiří Slapnička z SUS Plzeňského kraje. To, že budou muset silničáři do práce, tušili už od poloviny týdne, kdy sníh a noční teploty pod nulou předpovídali meteorologové.

Například mezi Nepomukem a Blovicemi byla v sobotu odpoledne kvůli počasí a několika spadlým stromům omezena vlaková doprava. „V Nepomuku vlaky zastavily a museli jsme čekat na náhradní autobusy, které nás odvezly do Blovic, dál jsem pak pokračoval zase vlakem," řekl jeden z cestujících.

Hasiči vyjížděli na Plzeňsku k řadě kolizí, například právě u Ždírce za Nepomukem ke stromu spadlému na troleje. „Strom spadl blízko kolejí a shořela jedna větev," potvrdila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Další stromy popadaly na vozovku např. v Měcholupech, Mladém Smolivci či Chlumčanech. Strom padl také u Horní Břízy a Žihle na severním Plzeňsku. „Hasiči vyjížděli celkem třicetkrát – 3x na Domažlicku, jednou na Klatovsku, osmkrát na jižním a osmkrát na severním Plzeňsku, pětkrát na Rokycansku a pětkrát na Tachovsku," uvedla Jakoubková.

Policisté hlásí řadu drobných automobilových kolizí, žádná z nich naštěstí nebyla tragická.

Sníh o víkendu dokonce rušil fotbalová utkání. Fotbalisté na jižním Plzeňsku nevyběhli na hřiště ani jednou, všechny zápasy okresního přeboru byly kvůli sněhu zrušeny. Rozhodčí okresních přeborů Plzeň – město a Plzeň – sever povolili jen dva zápasy.

Meteorologové připouštějí, že sníh koncem října není moc obvyklý a to, že dokonce padaly stromy vysvětlují tím, že byl velmi mokrý. Nemá jít o definitivní nástup zimy a sněhu, noční teploty pod nulou ale ještě potrvají. „Očekáváme minus tři až minus šest stupňů Celsia, při vyjasnění dokonce až minus osm stupňů," řekla plzeňská meteoroložka Marta Suchá. Řidiči by si proto měli dávat pozor na náledí, které se bude na mokrých silnicích tvořit. Přes den se teploty dostanou nad bod mrazu, očekává se jeden až čtyři stupně Celsia. Od úterka se začne oteplovat, sněžit či pršet má místy a měla by se vrátit inverze.