Vánoce pro ně nejsou důležitým svátkem, i když mnozí si stromeček ozdobí. Velkou oslavu znamená pro vietnamskou komunitu až příchod nového lunárního roku. „Rok emocí a ohně kohouta právě střídá rok zemského psa. Bude méně zábavy, více práce a vydělávání peněz,“ směje se dvaadvacetiletá studentka mezinárodního obchodu Vysoké školy ekonomické v Praze Anh Tuyet Nguyen.

Ilustrační foto
Výčepní z Plzně vyrazili na misi do Pchjongčchangu. Prazdroj teče proudem

OLTÁŘ S TŘEŠNÍ

V sále učiliště na Vejprnické ulici je v sobotu večer rušno. Vše se seoustředí na nazdobený oltář s vonnými tyčinkami, mísami exotického ovoce a obrovskými kyticemi z orchidejí. Vedle stojí nazdobený třešňový strom se zavěšenými obálkami, v nichž jsou peníze jako symbol odměny za práci a zajišťující dobrý život hlavně dětem.

Podává se polévka plná masa, hub, zeleniny a také speciálního želírovacího přípravku, že v ní skoro stojí lžíce, smažené kousky kuřete, velmi lepkavá rýže s arašidy, pečené vepřové maso či různě upravené vnitřnosti. Pivo pijí hlavně muži, ženy spíš nealko.

Ilustrační foto.
Volno na stonání velké firmy moc nedávají

Vietnamky mají na sobě tradiční róby Áo dài, což jsou dlouhé vypasované šaty s výraznými rozparky po obou stranách doplněné dlouhými hedvábnými kalhotami.

DUCHOVÉ ZEMŘELÝCH

Po slavnostním obřadu zapálení tyčinek na oltáři a modlitby se na pódiu rozjiždí hudební program. To je ale až vrchol oslav, to nejdůležitější se odehrává doma, v soukromí rodiny.

„Pomodlíme se k předkům, vyvoláváme jejich duchy a přejeme si, aby se i oni modlili za nás. Aby byl rok úspěšný, dařilo se nám, byli jsme zdraví, vydělávali jsme peníze a aby to dětem šlo ve škole. A ještě něco, v den příchodu nového lunárního roku se neuklízí,“ říká Anh.

To, co je v poslední době zjevné, je otevírání se vietnamské komunity veřejnosti. „Je tu už druhá generace tzv. banánových dětí, jak se jim říká, kteří mluví plynně česky. Často se už tolik neztotožňují s vietnamskými kořeny a více přijímají české zvyky. Já jsem se narodila v Plzni, měla jsem tu českou babičku, studuji v Praze a do Vietnamu jezdím co dva roky,“ uzavírá Anh. V Plzni žije odhadem asi dva tisíce Vietnamců.

Anh Tuyet Nguyen: Vánoce nejsou důležité, lunární rok ano  

Vietnamci v Plzni slavili příchod nového rokuZdroj: Deník / Říský Milan

Dvaadvacetiletá Anh Tuyet Nguyen se narodila v Plzni, studuje mezinárodní právo na VŠE v Praze a do Vietnamu jezdí za širší rodinou včetně prarodičů jednou za dva roky. V sobotu pomáhala s organizací oslavy příchodu nového lunárního roku, roku zemského psa, které pořádala vietnamská komunita.

Jak taková oslava vypadá?

Nejprve se příchod nového roku slaví doma v rodinném kruhu. Snažíme se sejít kolem šesté hodiny večerní, kdy je ve Vietnamu půlnoc. Nejdříve se pomodlíme k předkům, což je zvyk pro všechny, ať jsou věřící nebo nejsou. Také vyvoláváme duchy předků a přejeme si, aby se modlili za nás, abychom měli další rok úspěšný. Aby se nám dařilo, byli jsme zdraví, vydělávali peníze a aby se dětem dařilo ve škole.

Co se dnes podává?

Hlavně naše polévka, která se jí při velkých slavnostech, například při svatbách. Jsou v ní houby, maso a je hodně zahuštěná, dokonce tvoří takové speciální želé. Jinak je tu pečené vepřové maso, které je už krájené, ale na oslavu se peče celé sele. Najdete tu velmi lepkavou rýži s arašídy, různě uvařené a upravené vnitřnosti na způsob jitrnic a hodně ovoce.

Ilustrační foto
Tramvaje zůstanou týden v depu, nesmí pod mosty

U oltáře s květinami a vonnými svíčkami jsou i speciální na sebe poskládané balíčky. Co v nich je?

Nevypadá to, ale je to slaný rýžový dortík. Je z lepkavé rýže s různými masovými náplněmi a celé je to zabalené do banánového listu. Příprava takového jídla trvá dlouho, dříve se rodinní příslušníci museli u dlouhé přípravy střídat. Když se to celé připraví a zabalí, dá se pokrm do hrnce a celou noc se vaří, u čehož se střídá celá rodina. Před jídlem se balíček otevře a každý si vezme kousek. Připravují se i smažené verze na pánvi.

Co ještě na oltáři najdeme?

Jsou tam vonné tyčinky a měla tam být také fotka nějakého našeho zemřelého. Je tam omyté ovoce, aby si mohl po obřadu každý nabídnout. A květiny. Jsou tu také tři kalíšky, nesmí jich být víc ani míň, protože je tu velký důraz na lichá čísla. To se dodržuje i při zapalování svíček. Když se zapalují, musí to být v pořadí jedna, tři, pět.


Jaké další rituály jsou s oslavou nového lunárního roku spojeny?

Celý den se nesmí uklízet ani nic zametat. Velký úklid se dělá už den předem. Vše se slaví v rodinném duchu, ale také chodíme po sousedech. Vzhledem k tomu, že ve Vietnamu je patriarchální typ rodiny, tak mužský zástupce rodiny navštíví jinou rodinu, dětem se rozdají peníze v obálkách. Je to symbol toho, aby se jim dařilo a aby bylo dostatek peněz v novém roce.

Vietnamci v Plzni slavili příchod nového rokuZdroj: Deník / Říský Milan

Slavíte české Vánoce?

My ano, já jsem se v Česku už narodila, měla jsem tu českou babičku, která mě vychovávala. Takže známe české tradice, jako Vánoce a Velikonoce a máme stromeček, kapra i salát. Pro vietnamskou menšinu to ale není důležitý svátek, nejdůležitější jsou právě oslavy nového lunárního roku a pak událost, která se děje každé září, a je to něco na způsob dne díkůvzdání a také Dne dětí. Říká se tomu oslavy plného úplňku.

Vietnamská komunita je poměrně uzavřená a nerada si pouští někoho k sobě. Mění se to?

Určitě. Je tu už druhá generace, říká se jim druhá generace banánových dětí, kteří mluví plynně česky, často se už tolik neztotožňují s vietnamskými kořeny a více přijímají české zvyky. Na druhou stranu se pak v určitém věku obracejí ke svým kořenům a chtějí vietnamskou mentalitu pochopit. Objevují ji přes své přátele a rodiče, se kterými o tom více komunikují. I rodiče si pak uvědomují, jak je důležité být otevřen, a to nejen k českému obyvatelstvu, ale i ke svým dětem.