V sobotu si západočeská metropole vyzkouší, jak by měla vypadat v roce 2015, kdy se stane evropským hlavním městem kultury. Kromě festivalu Živá ulice, který v sobotu začíná, čeká Plzeňany už třetí ročník Dne Meliny Mercouri.

Jde o akci, která nemá v plzeňských ulicích obdoby. Bavícím se lidem se úplně otevře Americká třída od Wilsonova mostu až ke křižovatce u nádraží. Od rána tudy nebudou smět jezdit auta, přednost dostane zábava.

„Dali jsme lidem domácí úkol, aby přinesli všechno z domova – koberce, gaučíky a stolečky, a na Americké si udělali pohodu, zabydleli se," uvedla Šárka Havlíčková, organizátorka Dne Meliny Mercouri. Podmínkou samozřejmě je, že si pak všechno odnesou zase zpátky domů. A ze svých ´obýváků´ na ulici pak mohou sledovat cvrkot: žongléry, tanečníky, hudební či divadelní představení, výstavy, tvůrčí dílny.

„Začínáme v deset hodin dopoledne na Anglickém nábřeží dětskou programovou částí, od 14 hodin startujeme naostro," potvrdila Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015. Očekává se tu návštěva sedmi až deseti tisíc lidí.

Odpoledne se program Dne Meliny Mercouri propojí s festivalem Živá ulice, který začíná na náměstí Republiky. Zahraje tu pět kapel, hlavními hvězdami budou čeští nezávislí rockeři Please The Trees a švédští hiphopeři Baron Bane. Začíná se ve 14 hodin a kromě koncertů se tu můžete těšit i na dětské představení a workshop. Večer pokračuje zábava v klubech.