Takový vzkaz poslal hejtman Josef Bernard lidem v kraji. Stojí za tím snaha eliminovat riziko rozšíření onemocnění COVID-19 v krajských domovech seniorů.

„Musím být upřímný, nemáme žádné zázračné řešení, jak případnou nákazu v těchto ústavech rychle a efektivně eliminovat,“ přiznal hejtman na svém facebookovém profilu. Vedení kraje se podle něj snaží vyčlenit deset procent lůžek pro případnou izolaci a hodlá zajistit jeden objekt v kraji, kde by mohli být nakažení senioři ubytováni. „Jestliže vaše rodinná situace a zdravotní stav klienta umožňuje jejich převzetí do rodinné péče, udělejte to. Věřte mi, že k tomuto vás vyzývám po zralé úvaze a po projednání s experty krizového štábu. Doposud se nám v našem kraji daří ochránit ty nejpotřebnější, ale nemůžeme současnou situaci dlouhodobě udržet i bez vaší pomoci,“ píše hejtman.

V domovech seniorů a dalších sociálních ústavech je v regionu ubytováno více jak čtyři tisíce klientů. Již čtrnáct dní tam platí přísná opatření, jako je například zákaz návštěv, měření teplot či rozdělení personálu do dvou nezávislých týmů.

Centrum Konstantinových Lázní.
V jediných lázních v kraji je posledních pár hostů, zanedlouho se uzavřou