V Plzni a její bezprostřední blízkosti se nachází několik míst, kde se takovýto aktivní odpočinek dá snadno provozovat.

Jedním druhem takového aktivního odpočinku je v dnešní době i čím dál více oblíbenější in-line bruslení, ke kterému je v Plzni určeno, popřípadě se dá využívat, nemálo takových míst. Jako asi největší a rozhodně nejmodernější sportovní areál s bruslařskou dráhou lze označit rok a čtvrt starý Škodaland u borské přehrady. Vstup do areálu je zadarmo a parkoviště je prakticky hned vedle dráhy.

Dráha pro bruslaře je celkově 400 metrů dlouhá a po celé délce má šest metrů na šířku. Volný čas k návštěvě využila i bruslařka Alena z Plzně: „Zejména oceňuji širokou dráhu, takže se sem vejde více lidí. Na bruslích si vždy ráda odpočinu a vyčistím si hlavu, protože člověk jezdí jen tak dokola a nemusí nic moc řešit."

V dubnu loňského roku in-line dráhu otevírala i česká reprezentantka v rychlobruslení Martina Sáblíková a vytvořila zde čas, který se mohou zájemci pokusit překonat. Česká závodnice pokořila vzdálenost 1 kilometru za 1:37:94. Kdo si troufne? „Pokud si někdo bude chtít přijet bruslařskou dráhu vyzkoušet a svoje vlastní brusle nemá, rádi mu je zapůjčíme. Stejně jako všem zájemcům o aktivní odpočinek zapůjčíme veškeré vybavení ke sportování. Také jsme v minulých dnech rozjeli půjčovnu lodiček a šlapadel", dodává správce areálu Jaroslav Matiaska.

Nedaleko odsud lze nalézt další bruslařskou dráhu, která již není tak dlouhá a široká jako v předchozím případě, takže ve větším počtu bruslařů si člověk musí dávat, jak se říká „bacha", ale na druhou stranu dráha nabízí jednu přidanou hodnotu navíc. V horkém letním počasí, kdy slunce pálí, se dá říct, že nejméně třetina dráhy je kryta stromy, tudíž zde vzniká vlídný stín.

Ve čtvrtek ráno zde jedny z prvních krůčků na bruslích zkoušela i paní Lída: „Brusle mám jen týden, takže zatím jezdím pouze tady na Slávii, protože bydlím nedaleko, Obecně mám ráda sport, takže provozuji i jogging a nyní jsem si oblíbila i brusle."

Neméně oblíbeným sportovním areálem se za dobu svojí existence stal Škoda park v Doudlevcích. Okruh pro bruslaře je zde na vysoké úrovni a svoji oblíbenost si získal také dobrým dosahem MHD. I bruslař Petr, kterého Deník zastihl přímo v 'akci', dodává: „Myslím si, že je tu asi nejlepší asfalt, kde nedochází k rychlému opotřebení koleček, ale zase na druhou stranu tu bývá často hodně lidí, což je nepříjemné. Musím také říct, že je tu jedno z nejlepších zázemí."

V neposlední řadě je nutné zmínit asfaltový okruh na Lopatárně na Doubravce, který je oproti všem předchozím opravdu o hodně delší, přesně 1064 metrů, a také dosti široký. Navíc je vhodný pro zkušenější bruslaře, neboť v jedné části dráhy je svah. Dráha je situována v bezprostřední blízkosti zastávky MHD Husův park a je zde i velké parkoviště. Zajímavostí tohoto okruhu je i možnost využití pro lyžování na kolečkových lyžích a navíc je zde možnost bruslení po setmění, protože kolem celého okruhu je umělé osvětlení. Tuto možnost je však možné využít v minimálním počtu pěti bruslařů. Proto neváhejte a zkuste při nějakém vlahém letním večeru bruslení v partě.

Jednou mimookruhovou alternativou pro případné zájemce o in-line bruslení je nově položený asfalt v okolí Štrucových sadů, kde je jízda na bruslích opravdu parádní odpočinek v prostředí mezi stromy v těsné blízkosti centra. Zajímavý prostor pro in-line bruslení poskytuje též IcePark na Lochotíně.

Proto není potřeba váhat a je na čase si bruslení jít vyzkoušet a užít!

Aleš Malár