Řada vesnic se kvůli EET, zdražování piva a protikuřáckému zákonu musí vypořádávat s hledáním nových provozovatelů hospod. Noví nájemci se však nehlásí. „V nedávné době jsme museli uzavřít hned dvě hospody, kterým konkuroval zdejší Zámecký hostinec. Z důvodu zavedení EET a protikuřáckého zákona se navíc provozní poslední restaurace u nás stále rozmýšlí, zda nevypovědět smlouvu. Nakonec ji ještě na rok obnovila, ale jak sama říká, situace dnes pro provozovatele není rozhodně ideální, většina si na sebe sotva vydělá,“ uvedl Jiří Patera, starosta Rochlova na Plzni-severu.

Už rok je také uzavřená restaurace v kulturním domě v Chanovicích na Klatovsku. Obec po celou dobu marně shání nájemce. „Byl tam souběh více věcí, EET, zákaz kouření, poplatky za rádio a televizi, daňová hlášení, přesunutí finančního úřadu z Horažďovic a tak dále,“ vysvětlil starosta Chanovic Petr Klásek, proč předchozí nájemce skončil. Kulturní dům bez provozovatele přináší obci s více než sedmi sty obyvateli značné problémy. „Je to jediný sál pro šest vesnic naší obce, a když teď chceme udělat nějakou akci, musíme přemýšlet, jak ji zajistit. Nyní se blíží období, kdy bude celá řada akcí, výročí republiky, hasičský bál, pak budeme mít besedu o pivovarnictví, vše je podstatně náročnější na organizaci,“ shrnul Klásek. Jen zavedení EET do kulturního domu podle něj přišlo na více než čtyřicet tisíc korun.

Několik měsíců jsou bez hospody také ve Stráži na Tachovsku. „Restaurace u kostela, která byla uzavřena jako poslední, je podle majitele objektu v rekonstrukci, stálá hospoda s každodenním provozem tedy ve Stráži otevřena není,“ uvedl starosta Karel Fišpera.

Příčinou zavírání zdejších hospod není ani tak EET nebo protikuřácký zákon, ale současné zvyšování platů. Zaměstnanci odcházejí za lepším.

Potíže s nájemci zažívají také vesnice u Rokycan a Domažlic. Nové provozovatele dnes hledají v Ejpovicích či v motorestu ve Svojkovicích na Rokycansku.

Zajímavým případem jsou Kvíčovice na Domažlicku, kde se obec rozhodla provozovat hospodu sama. V nové se lidé napijí v nejbližší době.

Se psem i kočárkem vyrazila Andrea Jelínková na charitativní Běh po šesti
Pro dobrou věc běžela i s kočárkem