Místní akční skupiny (MAS) z celého Plzeňského kraje přivezly do města ukázat, že na venkově to žije a že je tam stále co navštěvovat.

„Již příchod na veletrh byl pro mě milým zážitkem. Za tak nevlídného počasí mě přivítaly dvě usměvavé dámy a nabídly mi na přivítanou chléb se solí," vypráví nadšeně svůj první dojem z výstavy Venkovské EXPO Milena Tůmová z Plzně, která na veletrh dorazila s celou rodinou.

Téměř celý areál bývalého pivovaru na Světovaru se na celý páteční a sobotní den proměnil v pohostinnou venkovskou krajinu.

„Každý si může najít to svoje. Máme hned několik scén, kde probíhá jedno představení za druhým, od divadel po taneční či hudební vystoupení. Účinkující přijeli ze všech koutů našeho kraje," popisuje průběh veletrhu Miroslava Válová z MAS Český Západ-Místní partnerství.

Kdo neměl chuť na kulturu, mohl si zakoupit regionální výrobky na řemeslném jarmarku či se občerstvit v pravé venkovské hospodě, ve které se čepovalo šťáhlavské pivo Radouš a podávali nakládané bylinkové tvarůžky.

Děti se zase mohly zapojit do některé z tvůrčích dílen, které pro ně organizátoři přichystali.

„Chtěli jsme, aby lidé objevili skrytá bohatství venkova Plzeňského kraje," vysvětluje hlavní smysl projektu Venkovské EXPO jeden z hlavních organizátorů Jan Florian z MAS Český Západ-Místní partnerství. A dodává, že se při vymýšlení koncepce výstavy nechali inspirovat právě světovou výstavou EXPO.

„Stejně jako se jednotlivé země chlubí svou historií a dovednostmi svých obyvatel na světových výstavách, tak jsme i my přivezli z každého kouta Plzeňského kraje to nejlepší," doplňuje Florian.

A že je toho na venkově opravdu hodně k vidění se jim povedlo ukázat. Největší zájem měli návštěvníci o procházku živou mapou kraje.

„Snažili jsme se simulovat skutečnou mapu Plzeňského kraje, aby si lidé mohli ve zmenšeném prostoru projít Plzeňsko od jihu na sever, a prohlédnout si je tak celé najednou," doplňuje Florian.

Na výletě tak mohli návštěvníci potkat přeštické prase, projít se naučnou stezkou v okolí Nepomuka, ochutnat jablka z Nebílov či si užít cestu lokálkou z Pňovan do Bezdružic.