Památkáři totiž počítají s tím, že v případě příznivého počasí budou mít objekty otevřeno během celých svátků včetně Velikonočního pondělí. „Úterý 30. března bude zavírací den, v následujících dnech se bude otevírací doba už řídit podle návštěvního řádu jednotlivých památek," uvedla mluvčí památkářů Jitka Skořepová.

Přírůstkem do letošní sezony je zámek Červené Poříčí na Klatovsku. „Poprvé v historii bude zpřístupněn v běžném návštěvnickém provozu od konce března až do konce října. Jeho dosavadní zkrácený provoz se rozšíří na standardní šestidenní návštěvní dobu v hlavní sezoně a víkendové návštěvy v okrajových měsících," vysvětlila mluvčí.

To Selský dvůr U Matoušů v Plzni – Bolevci si na něco takového musí počkat. „S ohledem na dlouhodobou revitalizaci bude nadále zpřístupňován pouze během mimořádných akcí či po dohodě," dodala Jitka Skořepová.

Památky čeká bohatá sezona

Na všech památkách, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, budou letos podle jeho ředitele Petra Pavelce „pokračovat významné stavební obnovy". Ze státního rozpočtu do nich přiteče téměř 40 milionů korun, a jak práce pokračují, budou moci návštěvníci sledovat takřka v přímém přenosu. Co se kde bude dít?

Miliony korun

Zámek NebílovyNejvětší investici 17,8 milionu korun si vyžádá obnova jízdárny na jihoplzeňském zámku Kozel. Zaměří se na její krov, strop, střechu i důkladné protipožární opatření.

Předzámčí a první patro zámku Červené Poříčí se dočká obnovy za téměř pět milionů korun a schodiště a lodžie zadního zámku v Nebílovech restaurátorské obnovy.

Zámek Manětín„Čtyřmilionové investice by se měla dočkat oranžérie na zámku Manětín (která má letos také skončit, pozn. red.), o půl milionu méně bude stát obnova hospodářských budov a klauzurní zdi v klášteře Plasy. Pokračovat budou ještě práce na zajištění statiky a opravách věže Hlásky v zámeckém parku v Horšovském Týně, obnova věže hradu Švihov či statické práce na gotických pilířích mostu ve Velharticích," vyjmenovala mluvčí památkářů Jitka Skořepová.

Pomůže i Evropa?

Prostředky na další práce se památkáři snaží získat pomocí grantů z Integrovaného operačního programu. „Snahou je komplexně zrevitalizovat národní kulturní památku Selský dvůr U Matoušů v Plzni – Bolevci v rámci projektu Rok na vsi, dále zvýšit kvalitu a rozšířit návštěvnický provoz kláštera Kladruby pod názvem Život v řádu a celkově obnovit a zachránit jedinečnou památku barokní monastické architektury kláštera v Plasích," nastínil plány ředitel Pavelec s tím, že další dílčí opravy, obnovy i restaurování budou hrazeny z vlastního rozpočtu Národního památkového ústavu.

Tipy Deníku na zajímavé památky
Plzeňsko
katedrála sv. Bartoloměje, Velká i Stará synagoga v Plzni, klášter Plasy, zámek Manětín, zámek Rochlov, hrad Radyně, rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci, zámek Kozel, zámek Nebílovy

Klatovsko
hrad Rabí, hrad Velhartice, vodní hrad Švihov, zámek Červené Poříčí, hrad Kašperk

Domažlicko
hrad a zámek Horšovský Týn, Chodský hrad, zámek Annaburg, hrad Rýzmberk

Rokycansko
vodní hamr Dobřív, zámek Zbiroh, hrad Libštejn, zámek Mirošov

Tachovsko
klášter Kladruby, jízdárna Světce, zámek Tachov

Víte o památce, na niž byste rádi pozvali naše čtenáře? Napište nám o ní na redakce.plzen@denik.cz