Další skladové prostory mají vyrůst ve Vejprnicích u Plzně. O dvě nové haly by se měl rozšířit průmyslový areál Amesbury Business Park.

Obyvatelé Vejprnic jsou znepokojeni, bojí se dalšího navýšení dopravy a přílivu agenturních zaměstnanců. Sepsali proto petici, ve které žádají zastupitele, aby odmítli novou plánovací smlouvu se společností Amesbury, s.r.o., která by znamenala další výstavbu hal nad fotbalovým hřištěm. Během několika dní nasbírali 150 podpisů.

Iniciátor petice a vejprnický zastupitel Jiří Pek (Piráti) je přesvědčený o tom, že starosta Pavel Karpíšek (ODS) nesvolal mimořádné zastupitelstvo a promeškal zákonnou lhůtu devadesát dnů k projednání petice, a zastupitelé o ní hovořili až pozdě. „Když jsme petici odevzdali, starosta měl uspořádat mimořádné zastupitelstvo, nebo ji projednat na tom nejbližším,“ říká zastupitel. Podle něj tak Vejprnice propásly příležitost se plánovanému projektu bránit.

LZE SE ODVOLAT NA ÚZEMNÍ PLÁN

Karpíšek se však brání, že zastupitelstvo v žádném případě projednání petice nezmeškalo. „Projednali jsme ji řádně do devadesáti dnů,“ upozorňuje.

Pek tvrdí, že by se stavba hal dala ještě zvrátit, pokud by se obec odvolala na územní plán. „Samozřejmě, že se v areálu může stavět, ale nesmí to být například na úkor zvýšení dopravy. Tím by obec, pokud by šla do sporu, vyvázla bez sankcí,“ vysvětluje zastupitel.

Podle starosty prozatím není jisté, zda investor haly skutečně postaví. „Jisté je jen to, že se musíme držet územního plánu. Nemůžeme prostě říci, že tu další průmyslové objekty nechceme. Musíme naše stanovisko nějak zdůvodnit, například tím, že se zvýší hlučnost, prašnost a doprava. V současné době však stavbě nic nebrání,“ reaguje Karpíšek.

DIALOG S INVESTOREM

Vedení Vejprnic se spíše soustředí na to, aby se s developerem dohodlo. „Musíme vyjednat takové podmínky, aby negativní dopady na obec byly co nejmenší. Chceme u areálu vyřešit infrastrukturu tak, aby nákladní auta nejezdila přes obec. To se však investorovi nelíbí a své rozhodnutí zatím odkládá,“ říká Karpíšek a připouští, že je možné, že se obec s developerem nedohodne a ten od záměru upustí.

„U areálu má dokonce vzniknout bytová zástavba. Měl by tam být pětimetrový val zarostlý zelení a objekty nebudou vidět,“ dodává starosta.

Obyvatelé Vejprnic se ale s touto vizí těžce ztotožňují. „Neznám nikoho, komu by tento záměr nevadil. Máme strach z dopravního zatížení a z přítomnosti agenturních zaměstnanců,“ komentuje situaci Michal Vorel, který má ve Vejprnicích chatu a také tam pravidelně jezdí za rodiči.

Trampolína je podle lékařů nebezpečná pro děti i dospělé. Ilustrační foto.
Škodaland má vzduchové trampolíny