Přibývá do výšky a v září se díky tomu kdekomu uleví. Na budově Základní a mateřské školy Vejprnice pracují stavbaři a hotovo budou mít v létě. Škola se dočkala přístavby, kterou obec plánovala už dlouho.

Čekalo se jen na peníze a ty vloni přišly z ministerstva financí. „Poskytuje dotace na zvyšování kapacity školských zařízení v okolí velkých měst. Dříve se to týkalo jen Prahy," vysvětlil starosta Vejprnic Pavel Karpíšek.

Stavbaři navyšují dva pavilony o třetí nadzemní podlaží. Na práce za 45 milionů korun získala obec 31mili-onovou dotaci. „Cena je včetně vybavení nových prostor, zbývajících 14 milionů korun budeme hradit ze svého," pokračoval starosta.

Před a po – co vyřeší přístavba?ZŠ a MŠ Vejprnice, 1. 9. 2015: 15 kmenových tříd, 2 odborné učebny, které slouží jako kmenové, 1 počítačová učebna, 1 cvičná kuchyňka, 1 tělocvična, 1 sborovna, 4 kabinety, 3 oddělení školní družiny (provoz v kmenových třídách) 

ZŠ A MŠ Vejprnice, 1. 9. 2016: 18 kmenových tříd, 3 oddělení školní družiny (v samostatných prostorách), 3 specializované učebny – kuchyňka, přírodopis, fyzika/chemie, 2 počítačové učebny, 2 jazykové učebny, tělocvična, 11 kabinetů, 2 sborovny

Škola zvětšit potřebuje, protože se současnou kapacitou 400 žáků není schopná pojmout všechny děti z neustále se rozrůstajících Vejprnic. „Jsme obec, která se rozrůstá a mládne. Stěhují se k nám mladí lidé a zakládají rodiny," dodává Pavel Karpíšek.

Nástavba bude hotová v létě, v září otevře. Do nového patra povede kromě schodů i bezbariérový výtah. Ředitelka školy Petra Čiháková tvrdí, že v září základka otevře tři první třídy – A, B i C, které budou zcela zaplněné.

Škola nástavbou získá, co jí nyní schází. Samostatné družiny, samostatné odborné učebny, více tříd, jednu novou sborovnu a sedm kabinetů.

„Počítáme s osmnácti třídami po třiceti žácích a ministerstvo jsme s rezervou žádali o kapacitu 550 žáků," konstatuje Petra Čiháková s tím, že do budoucna bude muset škola vyřešit ještě jeden problém, jenž s nástavbou přímo souvisí. „Bude zapotřebí větší školní jídelna. Dnes má kapacitu 550 jídel, ale to je pro základní i mateřskou školu," upozorňuje Petra Čiháková.