Celkem jsou ve městě nyní podniky čtyři. Kromě výše zmíněného bistra je to Vegetka na Americké třídě, Slunečnice v Jungmannově ulici a restaurace Anděl v Bezručově ulici.

„Já chodím v podstatě denně do Slunečnice, kde tedy kromě vegetariánských a veganských jídel dostanu i rybu nebo drůbež. Většinou si je tady ale nedávám. Maso jím jen o víkendu, kdy ho vařím pro rodinu. Tu bych zeleninovým obědem asi nepohostila, ale sama chci žít zdravěji,“ vysvětluje Jana Kupcová z Plzně. Další podnik zaměřený na bezmasá jídla vítá. „Je jich tady málo a všechny jsou neustále plné. Myslím, že lidé si v současnosti více uvědomují, že zdraví mají pouze jedno, a to, co budou jíst, se na něm odrazí,“ říká Kupcová.

Život bez masa si nedovede představit ani student Pavel Junek. „Rád si dám steak i tatarák, ale vím, že strava má být vyvážená. Sám si umím udělat akorát tak hranolky ve friťáku a tak to řeším tím, že občas zajdu do vegetariánské jídelny. V poledním čase je tady ale dost narváno, takové podniky v Plzni prostě ještě chybí. V Praze jsou větší možnosti,“ míní Pavel.

Dokonce i majitel zbrusu nového bistra Satyr, které včera otevřelo poprvé, není žádný vegetarián. Bezmasou stravu ale vaří již deset let. „Nejdříve jsem vařil v Divadle Pod lampou, pak ve Slunečnici, ale vadilo mi, že se tam vaří i z masa,“ vypráví kuchař Jan Ženíšek. Podle něj je v Plzni podniků z bezmasou stravou stále málo. Shánět kvalitní ingredience navíc není jednoduché. „Musíme téměř všechno objednávat, v Plzni se dá totiž nakoupit pouze za maloobchodní ceny a možností je málo,“ říká Ženíšek.

Do budoucna by rád odebíral ingredience přímo od farmářů z regionu. „Není ale pravda, že jsme zaměřeni pouze na zdravou výživu. Dbám sice na kvalitní suroviny rozhodně jsou zde jídla vzhledem ke svému složení lehčí, nepoužívám klasický olej, ale olivový, ale děláme tu například i hranolky,“ říká kuchař.

V Satyru je k sezení jen deset míst, ale jídlo si lze vzít s sebou. „Jsme malý rodinný podnik a tím bychom rádi i zůstali. Nabízíme jídla z různých koutů světa, ale i tradiční jídla české kuchyně. Každý den si můžete vybrat ze dvou druhů polévek, jedné vegetariánské popřípadě veganské hotovky, několika minutek, salátů a baget,“ jmenuje možnosti Ženíšek.

Vegetariánské restaurace v Plzni

- Vegetka otevřela v lednu 1994. V Plzni to byla první vegetariánská jídelna s prodejnou.
- Slunečnice otevřela v březnu 2003 v Jungmannově ulici. Je zaměřena na zdravou výživu.
- Anděl otevřel v březnu 2007 v Bezručově ulici. Nabízí bezmasé speciality z celého světa.
- Bistro Satyr otevřelo včera v ulici Kardinála Berana. Nabízí jídla z různých koutů světa i z tradiční české kuchyně.