Zaměstnanci podniku tvrdí, že na objekt kromě větru a deště udeřilo také tornádo, které zničilo část střechy haly. „Na střeše vznikl otvor o velikosti cca 2,5 x 12 metrů," informovala mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

„Vlivem silného větru došlo k utržení střešních světlíků výrobní haly a otevřeným střešním prostorem pak k masivnímu vnikání vody a ke kompletnímu výpadku elektrického proudu," popisuje řádění živlu jednatel společnosti Jürgen Heidel.

„Nejvíce postižena byla obráběcí centra, která se ocitla zcela pod vodou, i část výrobních prostor," pokračuje jednatel a dodává, že nikdo ze zaměstnanců nebyl zraněn a škodu firma ještě nevyčíslila.

Pracovníci plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu si s jevem neví rady. Chybí svědci. „Kromě pracovníka firmy, který událost nahlašoval hasičům, se nikdo o tornádu nezmínil. Jedna žena mluvila o velice silném větru, ale o ničem, co by rotovalo," říká Ivo Bohmann s tím, že za každé svědectví budou meteorologové vděčni. „Nejlepší by samozřejmě byla fotografie nebo video," konstatuje Bohman.

Podle webových stránek www.tornada-cz.cz, které evidují aktuální případy po celé republice, ukázalo na Plzeňsku počasí svoji ničivou sílu naposledy 5. července v Chotíkově. Nejednalo se však o tornádo, nýbrž o takzvaný downburst, což je silný propad studeného vzduchu, který může na zemi udeřit až silou orkánu. V Chotíkově odhodil střechu rodinného domu, ohnul kovové hrazení u hřiště, vyvrátil vrbu a zničil lampu veřejného osvětlení.

Svědci stodské bouře mohou kontaktovat meteorology i naši redakci.