Do finále celostátní gastronomické soutěže, které se konalo před týdnem v gastro studio Chefparade+ v Praze, se probojoval student plzeňské hotelové školy Lukáš Tatar. Dokázal se vymanit z konkurence 122 soutěžících z korespondenčního kola a dostat se mezi finálovou patnáctku. Nejvyšší příčky mu unikly, přesto si milovník vaření odnáší cennou zkušenost.

Soutěž Svačina roku mu doporučila jeho učitelka. Neotálel, do finále se kvalifikoval nabídkou tuňákového salátu z quinoy. S touto exotickou surovinou, obilovinou z jižní Ameriky, přitom pracoval poprvé.

Aukce designových lahví Pilsner Urquell vynesla 1,6 milionu korun
Aukce pivních lahví vynesla rekordní sumu

Porotu recept zaujal a Lukáš byl pozván do finále. Tam bylo třeba pokrm prezentovaný v kvalifikačním kole, připravit naživo. „Zadání určovalo časový limit dvacet minut na přípravu. Hodnocení pak zahrnovalo techniku přípravy, hygienu a následný vzhled pokrmu. To vše hodnotili špičky z oboru,“ upřesňuje kuchař.

Vařit začal devatenáctiletý muž již od útlého věku, když pomáhal tátovi v kuchyni. Na základní škole pak navštěvoval kurzy vaření a tak rozhodnutí, kam pokračovat ze základní školy nebylo obtížné. O tom co se mu na kuchařském řemesle líbí, má jasno. „Ve vaření je mnoho kreativity, všechno je ve vaší režii a na konec dostanete zpětnou vazbu od hosta, který si pochutná na vaší práci. Pokud bych dostal na výběr mezi tím, zda sedět deset hodin na židli v kanceláři nebo se volně pohybovat v kuchyni a dělat věci podle sebe, dlouho bych se nerozhodoval.“

Zoo se pochlubila šestitýdenním lvíčetem
Zoo se pochlubila šestitýdenním lvíčetem

Lukáše mrzí, že gastronomickou reputaci podkopávají ti, kteří na škole skončí tzv. z nouze, protože se nedostali jinam. „V prváku nás ve třídě bylo 30, na konci ročníku 15 a v druháku už nás museli propojit s jinou třídou,“ vypočítává.

Fanoušek Zdeňka Pohlreicha má neskromné přání. Jednou by chtěl mít vlastní hotel a být šéfem vlastní restaurace. Pokud by tento sen nevyšel, možná by se mohl zasadit o vylepšení gastronomického vzdělávání. „Jako problém vidím často nedostatečnou praxi. V mnoha podnicích vás nechají jen škrábat brambory a mýt nádobí. Přitom se toho můžete naučit mnohem více,“ myslí si Lukáš.

Do budoucna plánuje zahraniční zkušenost, kterou by následně zužitkoval při budování hotelu.

Ilustrační foto
Plzeň má na příští rok rekordně silný rozpočet