„Letos určitě napečeme něco kolem deseti metráků dvaceti druhů cukroví. Je to domácí výroba, recepty jsou od naší babičky,“ prozrazuje Petra Kalašová z cukrárny U Krtečka. Potvrzuje, že lidé určitě daleko méně pečou cukroví doma a více si ho objednávají.

„Objednávky jsme začali přijímat od začátku listopadu do jeho konce. Čekáme ale, že spousta lidí přijde na začátku prosince a bude nás přemlouvat. Je to tak každý rok,“ informuje Kalašová. Pro nedochvilné má cukrárna ještě vánoční cukroví ve volném prodeji. To si zde budou moci zakoupit až do 23. prosince.

„Nejvíce se prodává linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Ceny se pohybují od 280 korun do 330 korun za kilogram. Mezi ty dražší patří například vosí hnízda,“ jmenuje cukrářka.

Objednávky na cukroví přijímají také v Café Beruška na náměstí Generála Píky. Kromě hotového cukroví si lze objednat i vánočky, čokoládové polevy nebo těsta. Tukové vánoční pečivo tady vyjde na 268 korun za kilogram, máslové stojí 348 korun.

Už od října přijímá objednávky na vánoční cukroví na svých prodejnách i cukrárna U Samků. Zákazníci si mohou vybrat směs deseti druhů, všechno je dělané ručně podle domácích receptur.

Fronty na volně prodejné vánoční pečivo se přes týden tvoří ve Františkánské ulici v pekárně PEKO. „Mají velký výběr a cena mi připadá přijatelná. Sama už doma peču jen jeden dva druhy a musím říct, že ve finále mi to kupované vyjde levněji a nemusím se s tím dělat a nenadělám si doma nepořádek,“ hodnotí výhody hotového cukroví Plzeňanka Petra Ježková. Kilogram směsi různých druhů cukroví ji stál 300 korun. „Peču už jen kvůli vnoučatům, abych zachovala vánoční atmosféru, ale v dnešní době nemám při práci a v předvánočním shonu čas napéct patnáct druhů jako dříve,“ dodává Ježková.