Pro mnoho lidí, kteří trpí celiakií, je bezlepková dieta nezbytností. Dnes ji volí stále častěji i ti, kteří chtějí kvůli vyznávání zdravého životní stylu trochu odlehčit svému jídelníčku. "Objem výroby vánočního cukroví nám meziročně narůstá. Lidé se na něj hodně ptají, mají o něj zájem," říká Jiří Liška z Bezlepkové pekárny Liška na Klatovsku. Za půlkilový balíček se sedmi druhy bezlepkového vánočního cukroví u něj zákazníci zaplatí zákazníci 519 korun, čtvrtkilový vyjde na 285 korun. "Kromě bezlepkové mouky v něm jsou v podstatě stejné ingredience, které se běžně používají pro výrobu klasického vánočního cukroví," dodává Liška.

Paní Helena Ottová, majitelka květinářství Fišer na Roudné v Plzni.
Točila Receptář s Přemkem Podlahou: Červeno-zlatý adventní věnec je letos hit

Bezlepkovou variantu vánočního cukroví, ale i to klasické, nabízí dále například plzeňský obchod U Lidušky. "Bezlepkářů je v této době hodně a počet lidí, kteří omezují lepek, narůstá. Náklady na bezlepkové pečení jsou samozřejmě vyšší. Všechny bezlepkové mouky vyjdou totiž podstatně dráž, nežli ty s lepkem," sdělila prodavačka z obchodu U Lidušky v Plzni na Roudné. Za 450 gramový balíček s devíti druhy vánočního cukroví zde zákazníci zaplatí 590 korun. Na objednávku prodává obchod i klasické vánoční cukroví. 400 gramů vychází na 340 korun.