Svůj stánek tu otevřel Marek Žádník už před sedmi lety. „Utíká to. Za tu dobu jsme se stali nedílnou součástí místního doubraveckého koloritu a s mnoha stálými zákazníky jsme už i přáteli,“ říká s úsměvem.

Dřevěný zmrzlinový stánek patří už několik let ke koloritu Doubravky | Video: Deník/Pavel Bouda

Celkem v jeho stánku najdete dvacet druhů zmrzliny, z toho pak každý den jsou v nabídce čtyři z nich. Nejoblíbenější je už dlouhodobě dvojice jahoda a vanilka. Možná i proto, že zmrzlina se tu nevyrábí z práškových polotovarů. „To, že se naše zmrzlina připravuje tradičním postupem, má samozřejmě velký vliv zejména na její hebkou strukturu. Práškové zmrzliny mohou být chuťově také výborné, ale marná sláva, ten prášek prostě vnímáte. Receptura naší vanilkové zmrzliny se ladí více než dvě desetiletí, možná i to přispívá k jejímu úspěchu, vysvětluje Marek Žádník a hned dodává: „Velkým fenoménem je i čokoládová, která získala takovou oblibu, že jako jediná, kromě zmíněné jahody a vanilky, které točíme každý den, má svůj pevně stanovený den v týdnu. Říkáme mu Čokoládová středa. A aby si milovníci čokolády nestěžovali, že jednou týdně je málo, zhruba jednou za měsíc točíme čokoládu i některý den o víkendu.“

„My sem chodíme pravidelně, je tu nejlepší vanilková zmrzlina v Plzni, ale občas si dáme i jinou. A můžeme tu i posedět na příjemné zahrádce,“ pochvaluje si třiatřicetiletá Lucie z Plzně, která sem přišla se svými dcerami.

Prostor se tu najde i pro speciality, například ne zcela běžnou zmrzlinu skořicovou, která prý vyniká zejména ve spojení s jablkem nebo čokoládou. „A od loňska nabízíme ovocnou zmrzlinu z u nás méně známého exotického ovoce růžová guava,“ připomíná Marek Žádník. Mimochodem ovocné zmrzliny sorbetového typu jsou zde v nabídce také. Kromě jahody je to třeba meruňka, malina, višeň, černý rybíz nebo angrešt, z cizokrajných pak ananas nebo velmi oblíbené mango.

Ceny, které zákazníci za tyto zmrzliny zaplatí, se oproti loňsku příliš nezměnily. „Ceny jsme upravili, ale jen o to nejnutnější. Jsem přesvědčený, že velký podíl naší vysoké inflace jde na vrub nenasytnosti a neomalenosti výrobců a prodejců potravin. A na tuto vlnu z principu odmítám naskočit,“ vysvětluje svůj přístup ke zdražování Marek Žádník. „Zmrzlinu miluji a s čistým svědomím mohu prohlásit, že nebýt toho, nebylo by ani našeho zmrzlinového stánku na Doubravce.“