Po prudkém zásahu se mohou skla rozbít na malé ostré kousky a poranit je. Rána do okna může vést také k vážné dopravní nehodě.

Na dva trolejbusy někdo zaútočil v neděli na Doubravce, kdy vysklil jejich boční okna. Naposledy řádil vandal v úterý, kdy rozbil čelní sklo dalšího vozu, který večer projížděl Sladkovského ulicí.

„V tak krátké době jsme nikdy tolik ataků nezaznamenali. První dva trolejbusy už jsou opravené. Poslední je ale nový model, který jezdí i do míst, kde nejsou troleje. Pro ten nám musí nové bezpečnostní sklo poslat výrobce,“ uvedl mluvčí Plzeňských městských hromadných podniků David Hrdina s tím, že nedokáže odhadnout, jaké důvody by mohl pachatel mít.

Jeden z trolejbusů, kterému někdo vysklil okno, řídil František Tyml. Za jedenáct let, kdy u dopravních podniků pracuje, se mu prý něco takového nestalo. „U Centrumu na Doubravce se najednou ozvala rána, jako kdyby ve voze někdo upadl. Zastavil jsem a okno bylo popraskané a vypouklé, jak do něj někdo něco hodil. Jedna z cestujících viděla menší postavu, zřejmě kluka,“ popsal Tyml.

Okamžitě nechal lidi vystoupit a zavolal na dispečink, jestli má vše nahlásit policii. „Řekli mi, ať dojedu na konečnou, že už tam policisté čekají. Podobná věc se totiž stala kolegovi přede mnou,“ vypráví Tyml.

Na konečné zjistil, že nemá poškozené jedno okno, ale dvě. „Je to nebezpečné, mohl bych se leknout a strhnout řízení,“ nechápe muž, jak může někdo schválně ohrožovat cestující. Skla z oken jsou nyní na policejní expertize. Vandal, který způsobil dopravním podnikům škodu převyšující 20 tisíc korun, může jít za mříže až na jeden rok. „Protože při poškozování trolejbusů nebyl nikdo zraněn, byly případy kvalifikovány jako poškozování cizí věci,“ doplnila policejní mluvčí Ivana Telekešová.